Vertaistukea keilailun maaotteluhengessä

28.9.2018

Hinno Puhn ja Seppo Nieminen ovat yhteistyön vastuuhenkilöt. Oikealla keilailun tämänvuotinen voittaja Jyri Proosa Tallinnasta.
Hinno Puhn ja Seppo Nieminen ovat yhteistyön vastuuhenkilöt. Oikealla keilailun tämänvuotinen voittaja Jyri Proosa Tallinnasta.
Seppo Nieminen (oik.) sijoittui kisoissa toiseksi.
Seppo Nieminen (oik.) sijoittui kisoissa toiseksi.

Seppo Nieminen kertoo, miten keilailu yhdistää Parkinsonin tautia sairastavia Suomenlahden molemmin puolin. Syyskuun kisoihin otti osaa yli 20 parkkiskeilaajaa Suomesta ja Virosta.

”Keilailu on ollut yksi yhteinen nimittäjä Keski-Uudenmaan Parkinson-kerhon ja Viron vastaavien kerhojen välillä. Yhteistyö alkoi jo kymmenkunta vuotta vuotta sitten, mutta säännölliseksi se muuttui kuusi vuotta sitten allekirjoittaneen saadessa Parkinsonin taudin diagnoosin. Olin jo työelämässä saanut ensikosketuksen naapurimaahamme ja halusin myös ylläpitää kielitaitoani.

Niinpä yhtenä kauniina päivänä matkustin Tallinnaan, tapasin paikallisen kerhon jäseniä ja innostusta löytyi molemmin puolin. Meillä on sama tauti ja siihen liittyen vertaistuen saaminen tuntui kiinnostavalta. Totesimme, että vaikka kielemme muistuttavatkin toisiaan, kyseessä on kaksi eri kieltä. Mikä sitten voisi olla yhteistyön muoto, jossa kieli ei ole esteenä? Päädyimme keilailuun. 

Viisi vuotta sitten oli ensimmäisen ”maaottelun” vuoro. Voitto toki tuli kotiin eli voitimme selvin numeroin, kuten olemme tähänkin saakka tehneet. Se ei kuitenkaan ole ollut tärkeintä vaan tunne siitä, että olemme samaa parkkisperhettä yhteisine ongelminemme.

Tänä vuonna Perona Bowling turnaus kokosi 26.9. Pärnuun yli 20 keilaajaa.
 

Huumoria ja naapuriapua


Organisatiomme eroavat toisistaan melkoisesti, Virossa kaikki toiminta on pientä, ja niin liiton kuin kerhojen talous on tiukalla. Olemme alusta asti tukeneet tapahtumien järjestelyjä maksamalla esimerkiksi ratamaksut.

Toinen yhteistyömuoto on liittynyt kylpylämatkoihin, joita olemme vuosittain järjestäneet Pärnuun. Ensimmäisellä kerralla saimme tietoiskun paikallisen kerhon puolesta. Myöhemmin tulivat kuvaan keilakisat, joihin kutsuimme myös virolaiset parkkisystävämme.

Tämä kaikki on noudattanut kerhomme reseptiä, jossa pääpaino on liikunnalla lisättynä elämiseen kuuluvilla nautinnoilla. Siihen lisättynä HH-menetelmään kuuluvat ”Huumori ja Hymy”. Näitä ei Kela korvaa eikä SoTe pääse pilaamaan, sillä ne lähtevät meistä itsestämme.”

 

Teksti: Seppo Nieminen
 

Suomen Parkinson-liitto tukee yhdistystensä ja Parkinsonin tautia sairastavien ihmisten liikuntaa. Liitto on yksi SoveLin 20 jäsenjärjestöstä.