Geokätkökoulutusta yhteistuumin

27.9.2018

Riitta Samstén ja Tinja Saarela
Riitta Samstén ja Tinja Saarela
Kätköjen avaaminen tuottaa joskus päänvaivaa.
Kätköjen avaaminen tuottaa joskus päänvaivaa.
Maija Aatelo kirjaa kätkön löydetyksi.
Maija Aatelo kirjaa kätkön löydetyksi.
Finlaysonilla kätkö löytyi pienen etsinnän jälkeen.
Finlaysonilla kätkö löytyi pienen etsinnän jälkeen.

Yhteistyö kannattaa, havaittiin jälleen syyskuussa. Suomen Reumaliitto ja Neuroliitto järjestivät syyskuun alussa yhteisen Geokätköilyn jatkokoulutuksen peruskurssin käyneille ”kätkijöille”. 

Neuroliitto aloitti vuonna 2016 Neurogeo-hankkeen ja Reumaliitto vuonna 2017 Reumageo -hankkeen yhteistyössä Novartiksen kanssa​. Reumageo-kätköjä on nyt 48 ja neurogeo-kätköjä 50 kpl eri puolilla Suomea.

Kumpikin liitto laittoi omille peruskurssin käyneille jäsenilleen tiedon yhteisestä jatkokurssista. Jatkokoulutuksessa keskityttiin erityisesti eri kätkötyyppeihin teoriassa ja osin käytännössä esimerkiksi reissaajien ja mysteerikätköjen maailmaan. 

Kurssi järjestettiin 1.9. Tampereella ja siihen osallistui 12 osallistujaa seuraavista paikallisyhdistyksistä: Lappeenrannan Reumayhdistys, Tuusulanjärven Reuma, Lohjan Reuma ja Tules, Suomen Sklerodermayhdistys, Jokilaakson Reumayhdistys, Kainuun Neuroyhdistys, Porvoon Neuroyhdistys – Neuro Porvoo, Pohjois-Karjalan Neuroyhdistys.

 

Geokätköily liikuttaa huomaamatta

 

Alkuesittelyssä kyseltiin mieleenpainuvimmat kätkökokemukset ja niitähän tuli mitä erilaisimpia kätkörakennelmia ja -paikkoja. Huomattiin, että geokätköily liikuttaa tosi paljon ja huomaamattaan henkilöä.

Keskustelu virisi avoimesti ja hiljaista hetkeä ei ollut. Yksi päivä oli jatkokurssille ehkä vähän tiivis. Kaikki eivät päässeet mukaan, osaksi osallistujien kätköilytasoerot vaikuttivat asiaan. Käytännön harjoitteluissa jaettiin osallistujat eri ryhmiin, minkä osallistujat kokivat hyvänä asiana. Päivän aikana ratkaistiin peruskätkö ja virtuaalikätkö. Lisäksi kaksi reissaajaa lähti matkaan.

Peruskätköt olivat hyvin osallistujien hallussa, joten ne ohitettiin aika vauhdilla. Tasoeroja kurssilaisilla oli osaksi siitä syystä, että geokätkötasoja on niin sanottu peruskätkö ja maksullinen premium-kätkö. Premium-kätköt antavat mahdollisuuden hakea kattavammin mysteeri- ja muita kätköjä. 

Samoin kätkökieli oli osalle vielä tuntematonta. Se kehittyy vain kätköjä hakemalla sekä tietokoneella tai puhelimella tarkastamalla. Kätköjä oli haettu useammin porukalla kuin yksin. 

 

Kätköily yhdistää

 

Kurssin kouluttajana toimi Paula Salonen

– Oli kiva olla osa tätä Reumaliiton ja Neuroliiton yhteistyötä. Todella toimiva homma! Salonen sanoi.

Reumaliitosta mukana oli liikuntasuunnittelija Tinja Saarela ja Neuroliitosta erikoissuunnittelija Riitta Samstén. SoveLin tiedottaja Heidi Hölsömäki oli mukana käytännön harjoituksissa.

Matkat ja mahdolliset majoitukset osallistujat maksoivat itse. Koulutus ja siihen liittyvät tarjoilut olivat maksuttomat. Reumaliitto ja Neuroliitto jakoivat kouluttajan kustannukset sekä tarjoilusta tulevat kustannukset. 

Uskomme, että useammalla tämänlaisilla yhteistyökoulutuksilla tai tapahtumilla saadaan enemmän paikallistasolle toimintaa. Tästä on hyvä jatkaa. Kustannukset puolittuvat ja muutenkin toiseen ryhmään tutustuminen on tärkeää. Huomattiin, että samoja juttuja tulee ottaa huomioon, kun kätköjä tekee ja kätköjä hakee.

 

Teksti: Riitta Samstén ja Tinja Saarela
Kuvat: Heidi Hölsömäki

 

Lisätietoa


Reumageo
Neurogeo 
 

Suomen Reumaliitto ja Neuroliitto ovat SoveLin jäsenjärjestöjä.