Harvinainen Maraton edettiin vesisateessa hyvässä hengessä

14.9.2018

Harvinaisen Maratonin osallistujia / kuva Janne Elovirta
Harvinaisen Maratonin osallistujia / kuva Janne Elovirta
Ruotsi-ottelun kilpailunjohtaja Mika Suihko / kuva Heidi Hölsömäki
Ruotsi-ottelun kilpailunjohtaja Mika Suihko / kuva Heidi Hölsömäki
Liikuntasuunnittelija Janne Haarala / kuva Olli-Pekka Latvala
Liikuntasuunnittelija Janne Haarala / kuva Olli-Pekka Latvala

Ruotsi-ottelun yhteydessä nähtiin laatuaan ensimmäinen Harvinainen Maraton. Tänä kesänä harvoin koettu vesisade raikasti ilmaa, kun harvinaisia hengityssairauksia sairastavat etenivät Tampereella 420 metrin ja 4200 metrin matkat. Tapahtuma onnistui terveys- ja urheilujärjestön yhteistyöllä sekä tukijoiden avulla.

Ratinan stadionia kiertää vesisateen vihmoessa määrätietoisesti lähes sata eri-ikäistä liikkujaa taaperosta vaariin. Osa juoksee tosissaan, osa kävelee reippaasti itsekseen, osa ryhmässä ja joku lastenvaunujenkin kanssa. Yksi sitkeä sissi etenee hitaasti mutta päättäväisesti rollaattorin avulla. 

Osallistujia yhdistää se, että heillä on jokin harvinainen hengityssairaus tai heille on tehty keuhkonsiirto. Aikataulu pitää hyvin, ja minimaratonit saadaan maaliin hyvissä ajoin ennen lauantain aikuisten maaottelukisaohjelmaa.

 

Moni ylitti itsensä

 

Hengitysliiton harvinaistoiminnan suunnittelija Marika Kiikala-Siuko keksi ajatuksen Harvinaisesta Maratonista kansainvälisten esimerkkien innoittamana. 

– Idea tuli siitä, että kansainvälisesti järjestetään erilaisia liikuntatapahtumia tietyn diagnoosin, harvinaisen sairauden, puolesta. Koska Suomi on pieni maa, niin ajattelin, että yhden diagnoosin ympärille ei kannata liikunnallista tapahtumaa tehdä, Kiikala-Siuko kertoo.

– Toinen ajatus idean taustalla on se, että liikunta on todettu erittäin tärkeäksi hengityssairauksien hoidossa. Sen vuoksi koen tärkeäksi, että sairastavia tuetaan liikkumiseen – ja yhdessä liikkuminen taittaa olla sellainen asia, joka saa meidät liikkeelle.

Kiikala-Siuko ajattelee myös, että ihmiset liikkuvat liikaa mukavuusalueella eivätkä usko omiin kykyihinsä. 

– Tällaisessa tapahtumassa ehkä osa kokeili omia rajojaan. Yksikin mies sanoi, että hän ei olisi koskaan uskonut, että kävelisi 420 metriä yhteen menoon, eikä se edes tuntunut pahalta!
 

Kilpailun jälkeen tulleet palautteet puhuvat puolestaan:
”Maraton oli hieno kokemus, en ole juossut koskaan näin pitkää matkaa.” 
”Ei varmaan koskaan ole ollut näin paljon harvinaisia yhdessä.” 
”Oli kerta kaikkiaan upeaa. Unohtumaton reissu.”
”Tästä saa lisää potkua kuntoiluun.”


– Tapahtumia on kiva tehdä, kun tulee tällaisia kommentteja. Jos innostamme ihmisiä liikkumaan, se on parasta! Haluamme tällaisilla tapahtumilla edistää samalla kaikkien ihmisten hyvää hengitysterveyttä, Hengitysliiton liikunnan suunnittelija Janne Haarala sanoo. 

Janne Haarala oli mukana alusta alkaen suunnittelemassa ja toteuttamassa tapahtumaa. Samoin entinen yleisurheilija ja maaotteluiden moninkertainen naisten kapteeni Tuija Helander lupautui heti alussa tapahtuman kummiksi. Helanderilla on myös omakohtainen kokemus harvinaisen sairauden vuoksi tehdystä keuhkonsiirrosta ja siitä kuntoutumisesta.

 

Yhteistyöavaus Pyrinnön kanssa

 

– Pallottelimme tapahtumapaikkaa, ja päätimme sitten kysyä Ruotsi-maaottelua yhteistyökumppaniksi, Haarala kertoo.

Kolmikko sopi tapaamisen kisajärjestelyistä vastaavan Tampereen Pyrinnön kanssa. Liikkeellä oltiin hyvissä ajoin, vuosi ennen tapahtumaa.

– Olemme onnellisia ja onnekkaita, että tapahtumallemme järjestyi alusta alkaen paikka maaottelun aikaikkunassa. He pystyvät tarjoamaan olosuhteet kilpailun toteuttamiselle, se on iso ja arvokas asia, Haarala kiittelee.

Haarala kiittelee myös tapahtuman tukijoita: Roche, Boehringer Ingelheim, Veikkaus ja Medifon tarjosivat osallistujille muiden muassa liikunta- ja terveysluennon tarjoiluineen, kilpailupaidat, jumppapussit ja otteluliput illan maaotteluun. Myös läheiset saivat osallistua omakustannehintaan tapahtumaan.

– Yhteistyökumppanit lahjoittivat lisäksi tuhansia euroja happisaturaatiolaitteiden hankintaan keskussairaaloihin ja yliopistollisiin sairaaloihin. Tapahtuman tuotolla tuetaan myös keuhkonsiirron saaneiden MM-kisamatkaa vuonna 2019.

Haarala nostaa esiin myös Tampereen kaupungin ja Suomen Urheiluliiton, jotka tärkeinä taustavaikuttajina mahdollistivat yhteistyötapahtuman.

 

Herkällä korvalla, hyvässä hengessä

 

Janne Haarala on tehnyt monipuolista ja pitkäjänteistä yhteistyötä niin yritysten, kuntien kuin urheilu- ja liikuntajärjestöjenkin kanssa. Kaikki Janne Haaralan kanssa toimineet tietävät, että hän lähestyy yhteistyökumppaneita ja työkavereita positiivisella mielellä ja hyvässä hengessä.

– Se on helppoa, kun saa tehdä töitä merkityksellisen asian puolesta, Haarala sanoo.

Tärkeimmäksi yhteistyöneuvoksi hän sanoo kuuntelemisen.

– Pitää kuunnella herkällä korvalla, sillä jokaisella on oma tapansa tehdä. Kaikkien pitää hyötyä. Yleisurheilu on perinteinen hieno laji, ja he ovat valmiita ottamaan yhteiskuntavastuuta.

Tampereen Pyrinnön edustaja ja Ruotsi-ottelun kilpailunjohtaja Mika Suihko vahvistaa, että hyöty oli molemminpuolinen ja yhteistyö Hengitysliiton kanssa sopi Pyrinnön arvomaailmaan.

– Haluamme tehdä monipuolista toimintaa ja tarjota kaikille mahdollisuuden tulla mukaan. Yhteistyö Hengitysliiton kanssa on Pyrinnön aatteen mukaista, ja samalla molemmat saivat näkyvyyttä, Mika Suihko sanoo.
 

– Haluamme tehdä monipuolista toimintaa ja tarjota kaikille mahdollisuuden tulla mukaan. Yhteistyö Hengitysliiton kanssa on Pyrinnön aatteen mukaista, ja samalla molemmat saivat näkyvyyttä, Mika Suihko sanoo.


– Tapahtuma sopi hyvin myös Ruotsi-ottelun henkeen. Se on urheilijoille kauden päätös ja huipentuma, rennompaa joukkuemeininkiä, mikä sopi hyvin Hengitysliiton Maraton-kehykseen, Suihko sanoo. 

 

Aikuisurheilu kasvattaa suosiotaan

 

Aiempaa kokemusta Tampereen Pyrinnöllä ei ollut soveltavasta liikunnasta tai yhteistyöstä terveysjärjestöjen kanssa. Lähimpänä terveysliikuntaa on yli 35-vuotiaille suunnattu aikuisurheilu, entiset ikämieskilpailut.

– Aikuisurheilusta on tullut suosittua. Se sopii sellaisille, jotka ovat lopettaneet aktiiviuransa, mutta haluavat kilpailla ja oppia. Haluamme tarjota mahdollisuuksia myös aikuisille, jotka haluavat oppia kokonaan uuden lajin. Asioita voi tehdä myöhemminkin, liikunnan ei tarvitse olla niin vakavaa, Suihko kannustaa.

Pyrinnön lajivalikoima on monipuolinen: lajeja on tarjolla cheerleadingistä voimannostoon ja suunnistuksesta koripalloon.

– Aikuisurheilijoille on tarjolla yleisurheilun puolella mahdollisuus kokeilla kaikkia lajeja. Helpointa lienee juoksu, mutta myös hyppyjen ja heittojen lajitekniikoita voi oppia. Keihäänheitto oikeilla välineillä tai korkeushyppy, kun tekniikan oppii, tuovat voittajan tunteen mukanaan

 

Seuraavaksi houkutellaan ulos huonosta sisäilmasta

 

Hengitysliiton Janne Haarala on todennut lajiliitot ja seurat hyviksi yhteistyökumppaneiksi.

 – Jokainen voi tehdä sitä mitä parhaiten osaa. Minun ei tarvitse osata kaikkia lajeja, mutta osaan soveltaa liikuntaa ja lajeja hengityssairaiden tarpeiden mukaan. 

Hengitysliitto on aiemmin tehnyt yhteistyötä muiden muassa Suomen Ladun, Keilailuliiton, Golfliiton, Ski Sport Finlandin, Voimisteluliiton ja salibandyn kanssa.

– Kiva, että on lajiliittoyhteistyötä ja toivottavasti se leviäisi myös uusiin lajeihin!

Nyt liitolla on käynnissä Golfliiton kanssa yhteishanke ”Puistogolfilla henkeä”. Puistogolfia on esitelty jo useissa eri tapahtumissa, ja laji soveltuu hyvin myös liikunnan soveltamista tarvitseville ihmisille.

– Puistogolfin isoilla mailoilla ja palloilla on tavallista helpompi onnistua. Lajia onkin esitelty ja koulutettu jo useissa tilaisuuksia muiden muassa Ammattiopiston Luovin oppilaille ja opettajille Liikkuva oppilas -teemalla Tampereella ja Porissa, Haarala kertoo.

Hankkeessa perustetaan myös koulujen läheisyyteen Multigolf-kenttiä, jotka sopivat futisgolfiin, frisbeegolfiin ja puistogolfiin. Ensimmäinen Multigolf-kenttä avattiin Vantaalla avattiin elokuussa ja konsepti lanseerataan isommin ensi vuoden Sportec-messuilla.

– Koulujen sisäilma on huonoa, joten haluamme, että ihmiset vievät keuhkonsa pihalle.


Teksti: Heidi Hölsömäki


Hengitysliitto on yksi SoveLin 20 jäsenjärjestöstä.
 

Lisätietoa


Juttu puistogolfista