De tvåspråkiga projektet börjades på Soveltavan liikunnan päivät

28.8.2018

Lenita Lundström och Ida Hautaoja
Lenita Lundström och Ida Hautaoja
Anders Wahlberg, Mikael Enberg, Lenita Lundström, Ida Hautaoja, Hanna Lindholm från fem kommuner och projektkoordinator Lotta Nylund
Anders Wahlberg, Mikael Enberg, Lenita Lundström, Ida Hautaoja, Hanna Lindholm från fem kommuner och projektkoordinator Lotta Nylund
Gruppen på Malike-punkten
Gruppen på Malike-punkten

I år var det för första gången möjligt att delta i svenskspråkiga föreläsningar under Soveltavan liikunnan päivät. Under dagarna blev det klart att svenskspråkiga fortbildningsstudier samt svenskspråkigt material behöver utvecklas.

På den första svenskspråkiga föreläsningen presenterade bl.a. Timo Ala-Vähälä sina forskningsresultat och det verkar som om arbetsinstituten leder fler anpassade grupper i kommunerna än t.ex. föreningarna.

På den andra svenskspråkiga föreläsningen berättade Marko Vaappo, lektor i idrott och hälsopromotion om möjligheterna att studera idrott på svenska. Publiken önskade mer fortbildningsmöjligheter för bl.a. idrottsinstruktörer som har arbetat en längre tid på fältet och som vill uppdatera sin kunskap, speciellt angående anpassad motion.

Olika organisationer och förbund presenterade sitt svenskspråkiga material inom anpassad motion. Efter det diskuterades de knappa utbudet och jag lovade som projekt koordinator att samla de svenskspråkig material till den nya Facebook gruppen ’Anpassad motion i svenskfinland’, där grupp deltagarna informera varandra om ämnen som berör anpassad motion som bl.a. evenemang/seminarier och motionsmöjligheter.

Under dagarna träffades projektkoordinatorn och kommunrepresentanterna för första gången för att tillsammans påbörja projektet ’Anpassas motion i tvåspråkiga kommuner’. Tillsammans deltog de på föreläsningar och diskuterade bl.a. kartläggningsresultaten angående kommunernas anpassade motion erbjudande.

Hoppas tvåspråkigheten får i fortsättningen också plats på dessa dagar. Oberoende språk så eftersträvar vi alla för ett mer jämställt samhälle. Så låt oss fortsätta tillsammans!

 

Text och tilläggsinformation:

Lotta Nylund, lotta.nylund@soveli.fi, 050 5166 093

Bilderna: Heidi Hölsömäki

 

Timo Ala-Vähälä: presentationen (powerpoint på svenska)

Timo Ala-Vähälä: Situationen i anpassad motion i kommunerna (video i Facebook)