Harvinaisia keuhkosairauksia sairastaville ja keuhkosiirrännäisen saaneille oma Maraton

19.6.2018

Maailman ensimmäinen Harvinainen Maraton liikutaan Tampereella 1.9. Ilmoittautua voi 29.6. saakka.

Liikunnan riemu syntyy yhdessä liikkumisesta. Harvinainen Maraton on Suomessa ensimmäinen liikunnallinen tapahtuma, joka järjestetään harvinaista keuhkosairautta sairastaville, keuhkonsiirron saaneille, heidän läheisilleen ja muille asiasta kiinnostuneille. Harvinainen Maraton liikutaan Ruotsi-ottelun yhteydessä Tampereella, Ratinan stadionilla lauantaina 1.9.

Maraton-juoksu on urheilun kuninkuuslaji, jossa kilpailijat juoksevat perinteisesti 42,195 kilometrin matkan. Harvinaista hengityssairautta sairastavalle jokainen askel on henkilökohtainen voitto. Harvinaisen Maratonin matkat ovat 42 m, 420 m ja 4,2 km. Jokainen osallistuja kulkee itselleen sopivan matkan ja etenee omassa tahdissaan. Halukkaille järjestetään ajanotto.
 

Liikunta tärkeä osa omahoitoa


Hengitysliiton harvinaistoiminnan suunnittelija Marika Kiikala-Siuko arvelee tapahtuman houkuttavan paikalle 100 kilpailijaa, joita koko stadionyleisö pääsee kannustamaan.

– Harvinaista, ja usein vaikeaa, hengityssairautta sairastavan omahoitoon kuuluu säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen ja siitä syntyvä hyvä olo. Vaikka keuhkojen toimintakyky on heikko, sitä on mahdollista harjoittelulla parantaa. Samalla saa itselle lisää elämänlaatua. Tämä tapahtuma tuo näkyväksi liikunnan merkityksen, joka kuuluu meille kaikille, niin terveille kuin pitkäaikaissairaillekin, Marika Kiikala-Siuko iloitsee.

– Tapahtuma tuo esille sekä harvinaiset sairaudet, että hengitysterveyden ylläpitämisen tärkeyden. Hengittäminen on elämän perusta meille kaikille, mutta itsestäänselvyytenä se arjessa usein unohtuu, täydentää Hengitysliiton liikunnan suunnittelija Janne Haarala.

– Tapahtumalla haluamme tukea heitä, joille hengittämisen helppous ei ole aina itsestäänselvyys, Haarala muistuttaa.

Harvinaisen Maratonin tavoitteina on kannustaa ihmisiä huolehtimaan liikunnan avulla keuhkojensa toimintakyvystä sekä lisätä tietoutta harvinaisista keuhkosairauksista. Harvinaisen Maratonin itseoikeutettuna kummina toimii toimittaja, entinen huippu-urheilija, Tuija Helander, jolle on tehty keuhkosiirto harvinaisen keuhkosairauden vuoksi.    

Mukaan pääsee ilmoittautumalla 29.6. mennessä Hengitysliiton verkkosivujen kautta.

Ennen maratonia järjestettävään yleisöluentoon on vapaa pääsy. Luennon aiheena on liikunnan merkitys keuhkoille. Sen lisäksi saadaan kuulla kokemusasiantuntijan roolissa Tuija Helanderia.

Harvinaista keuhkosairautta sairastaville ja keuhkonsiirron saaneille maratoniin osallistuminen on ilmaista. Läheiset, tukijat ja muut asiasta kiinnostuneet voivat osallistua Harvinaiseen maratoniin 42,19 € osallistumismaksua vastaan, joka laskutetaan etukäteen. Osallistumismaksu sisältää osallistumisen itse valitulle matkalle, paidan sekä päivälipun Ruotsi-otteluun 1.9. Osallistumismaksun summa muistuttaa täyspitkästä maratonista.

Harvinainen Maraton -tapahtuman tuotoilla hankitaan happisaturaatiomittareita, jotka luovutetaan keskus- ja yliopistosairaaloihin. Tapahtuman tuotolla tuetaan myös keuhkonsiirron saaneiden MM-kisamatkaa vuonna 2019.

Tapahtuman mahdollistavat Tampereen Pyrintö, Suomen Urheiluliitto ja Tampereen kaupunki. Tapahtuman tukijoina toimivat Boehringer Ingelheim ja Roche.   

 

Tapahtumatiedot

 

Lauantai 1.9.2018

klo 14.00 – 15.00 Kaikille avoin yleisöluento: Liikunnan merkitys keuhkoille, Ravintola Manseri, Yliopistonkatu 56, Tampere-taloa vastapäätä.

Ratinan stadion, Tampere

klo 16.00 – 17.30 Harvinainen maraton

Hengitysliitolla on infopiste Ruotsi –ottelussa.

 

Lisätiedot:

Janne Haarala

Liikunnan suunnittelija

050 522 4094

janne.haarala@hengitysliitto.fi
 

Marika Kiikala-Siuko

Harvinaistoiminnan suunnittelija

050 539 3071

marika.kiikala-siuko@hengitysliitto.fi