Kävelykuuri muuttaa aivoja ja parantaa iäkkään muistia

2.2.2011

Vuoden mittainen liikuntaohjelma voi suurentaa aivojen hippokampusta ja siten parantaa iäkkäiden muistia. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot ovat hämmästyttäviä, sillä iän myötä hippokampus tavallisesti pienenee, ja sitä on pidetty lähes väistämättömänä.

Tutkimuksessa 120 vähän liikkuvaa iäkästä miestä ja naista teki joko 40 minuutin kävelyitä kolmena päivänä viikossa tai osallistui verrokkiryhmään, jossa venyteltiin ja kevyesti jumpattiin.

Tutkimuksen alussa ja päätteeksi tehdyt aivojen magneettikuvaukset paljastivat kävelyryhmäläisten hippokampusten suurentuneen vuoden aikana noin 2 prosenttia, kun samassa ajassa venyttelyryhmäläisten hippokampukset pienenivät keskimäärin 1,4 prosenttia.

Suotuisa kehitys näkyi myös parempana menestyksenä muistitesteissä sekä tietyn aivojen kunnosta kertovan merkkiaineen lisääntymisenä, tutkijat havaitsivat.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat tervetullut osoitus liikunnan tärkeydestä aivojen terveydelle. Ne osoittavat myös, että jo vähäinenkin liikunta kolmesti viikossa voi pysäyttää muistin heikkenemiseen liittyviä aivomuutoksia ja jopa korjata niitä.

Tulokset julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Proceedings of the National Academy of Sciences 2011;doi:10.1073/pnas.1015950108)
http://www.pnas.org/content/early/2011/01/25/1015950108.abstract

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.