Limapussitulehdus hoituu parhaiten liikunnalla ja opastuksella

16.5.2018

Lonkan bursiitti eli limapussitulehdus on yleinen ja kivulias vaiva, josta elämänsä aikana kärsii jopa 10–25 prosenttia ihmisistä. Usein niitä hoidetaan kortikosteroidipistoksella, mutta paremman avun potilaat saisivat ohjatusta liikunnasta ja opastuksesta.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat runsaan 200 lonkkabursiittipotilaan kahdeksanviikkoiseen tutkimukseen.

Osana tutkimusta potilaat satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai kortikosteroidipistoksen tutkimuksen alussa, toinen oli liikunnan ja opastuksen ryhmä ja kolmas verrokkiryhmä, jota vain seurattiin.

Kahdeksan viikon kuluttua kyseltiin potilaiden oireita ja tuntemuksia. Selvisi, että liikunnan ja opastuksen yhdistelmä osoittautui paremmaksi kuin kortikosteroidipistos, mutta ne kummatkin lievittivät kipuja enemmän kuin pelkkä odottaminen verrokkiryhmässä.

Selvittääkseen hoitojen pitkäaikaisvaikutuksia tutkijat seurasivat potilaita kaikkiaan 52 viikon ajan. Tuolloinkin liikunnan ja opastuksen yhdistelmä oli parempi kuin pelkkä kortikosteroidipistos, mutta myös pistoksen saaneet kokivat kipujensa edelleen lievittyneen.

Liikunta ja opastus -ryhmässä tavoite oli opettaa potilaita välttämään asentoja ja liikkeitä, jotka painavat oireita aiheuttavia jänteitä, sekä vahvistaa lihaksia ja siten vähentää oireita. Tutkijat suosittavatkin tällaisia ohjelmia lonkan bursiittien hoitoon. Fysioterapeutin ohjaamia hoitokertoja oli 14 kahdeksan viikon aikana.

Teksti: Uutispalvelu Duodecim

 

Lisätietoa


BMJ-lehden eli entisen British Medical Journalin artikkeli (BMJ 2018;360:k1662): https://www.bmj.com/content/361/bmj.k1662