Kävelyn parantaminen ehkäisee iäkkäiden kaatumisia

30.12.2010

Musiikin tahtiin tehtävät tasapaino- ja kävelyharjoitukset auttavat vähentämään iäkkäiden kaatumisia, vaikka harjoituskertoja olisi vain kerran viikossa. Olennaista on parantaa kävelyä ja tasapainoa ja kykyä tehdä useita asioita samanaikaista.

Havainnot perustuvat sveitsiläistutkimukseen, jossa hyödynnettiin Jaques-Dalcrozen kehittämää eurytmiikka-metodia. Harjoituksissa osallistujien tuli kävellä pianomusiikin tahdissa ja reagoida rytmin muutoksiin sekä samanaikaisesti käsitellä esimerkiksi palloja tai rytmisoittimia.

Harjoitusten ansiosta osallistujien kävelykyky ja tasapaino parantuivat ja he kaatuilivat verrokkeja vähemmän. Puolen vuoden seurannan aikana heistä vain 24 kaatui, kun verrokeista kaatui 54. Samanlaiset hyödyt todettiin myös verrokkiryhmässä sen jälkeen, kun hekin ryhtyivät harjoituksiin vertailujakson jälkeen.

Harjoitusryhmät kokoontuivat kerran viikossa puolen vuoden ajan ja niihin osallistui 66 keskimäärin 75-vuotiasta sveitsiläistä. Verrokkiryhmään kuului 68 samanikäistä. He tekivät samat harjoitukset, mutta puoli vuotta ensimmäistä ryhmää myöhemmin.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehden Internet-versiossa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2010;doi:10.1001/archinternmed.2010.446)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/archinternmed.2010.446

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen
julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.