SoveLi ja Metsähallitus kehittävät luontokohteiden saavutettavuutta

14.9.2017

Metsähallituksen ja SoveLin maastokatselmuksissa on kehitetty luontokohteiden saavutettavuutta eri käyttäjäryhmien näkökulmista. Kuvat Liminganlahden lintutornin katselmuksesta.
Metsähallituksen ja SoveLin maastokatselmuksissa on kehitetty luontokohteiden saavutettavuutta eri käyttäjäryhmien näkökulmista. Kuvat Liminganlahden lintutornin katselmuksesta.

SoveLin ja Metsähallituksen yhteistyöhankkeissa on jo monen vuoden ajan parannettu luontokohteiden saavutettavuutta muun muassa kehittämällä luontokohteista viestimistä käyttäjäystävällisemmäksi ja visuaalisemmaksi.

– Kun luontokohdekuvaus on kunnossa, käyttäjän on mahdollista arvioida itsenäisemmin, onko luontokohde soveltuva vai ei, SoveLin asiantuntija Virpi Mäkinen sanoo.

Soveltava Liikunta SoveLi ry ja Metsähallitus edistävät yhdenvertaista luontoliikuntaa tiiviinä hankeyhteistyönä. SoveLi on kutsunut perjantaina 15.9. ensimmäistä kertaa koolle soveltavan luontoliikunnan verkoston. Luontokeskus Haltiassa pidettävä tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen kanssa ja se on osa Metsähallituksen ja SoveLin Polku luontoon -hanketta (2017–2019).

 

Kaikki liikkumisen rajoitteet eivät näy ulospäin

 

Noin miljoona suomalaista tarvitsee liikunnan soveltamista joko jatkuvasti tai tilapäisesti. Suuri osa ihmisten vammoista ja sairauksista ei näy päällepäin, mikä tekee toiminnasta haastavaa niin luontoliikunnan järjestäjille kuin luontoliikkujille itselleen.

– Esimerkiksi selkäsairaiden, lihastautia sairastavien, mielenterveyskuntoutujien, astmaatikkojen, sydänsairaiden ja vain lyhyitä matkoja yhtäjaksoisesti kävelevien tai kelaavien tarpeiden tunnistaminen ja niihin reagoiminen voi olla vaikeaa, asiantuntija Virpi Mäkinen kertoo.

Polku luontoon -hankkeessa edistetään erityisesti näiden ihmisten mahdollisuuksia luontoliikuntaan – unohtamatta apuvälineiden kanssa liikkuvia.

– SoveLin 18 jäsenjärjestön osaaminen ja kokemus pitkäaikaissairauksista ja vammoista ovat keskeisessä roolissa. Kutsumme mukaan myös muita soveltavan luontoliikunnan edistämisestä kiinnostuneita liikunnan ja terveyden edistämisen asiantuntijoita ja toimijoita, Mäkinen sanoo. 

 

Tulossa koulutuksellisia luontoliikuntatilaisuuksia

 

Ensi vuonna Metsähallitus ja SoveLi järjestävät koulutuksellisia luontoliikuntatilaisuuksia eri puolilla Suomea Metsähallituksen luontokohteilla.

– Tilaisuuksien tavoitteena on selvittää luontoliikkujien polkuja. Sitä, mistä lähdetään etsimään tietoa sopivista luontoliikuntapalveluista, miten luonnossa halutaan liikkua ja rentoutua ja millaisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia luonnosta voi saada, Metsähallituksen projektipäällikkö Riikka Mansikkaviita kertoo.

Tilaisuudet järjestetään huhtikuun 2018 ja syyskuun 2018 välisenä aikana Keski-Suomessa, Oulun seudulla, Lapissa, Itä-Suomessa ja Turun seudulla. Tilaisuuksien tarkat paikat ja päivämäärät täsmentyvät lähiaikoina ja ne julkaistaan hankkeen sivuilla syyskuun loppupuolella. Lisäksi hanke on mukana myös muissa soveltavaa luontoliikuntaa edistävissä pienemmissä tapahtumissa, viestintätempauksissa ja yhteistyötilaisuuksissa ympäri Suomea.

Teksti: Heidi Hölsömäki
Kuvat: Kati Valjus

 

Lisätiedot:

SoveLin asiantuntija Virpi Mäkinen, virpi.makinen@soveli.fi, 040 551 4468

Metsähallituksen projektipäällikkö Riikka Mansikkaviita, riikka.mansikkaviita@metsa.fi, 040 359 4324

 

Polku luontoon -hankkeen toiminnasta ja tilaisuuksista viestitään osoitteessa: www.metsa.fi/polkuluontoon

Tutustu myös Rohkeasti luontoon –hankkeen (2015–2016) tuloksiin: http://www.metsa.fi/rohkeastiluontoon