Sisäilmasta sairastuneiden päivänä 26.8. liikutaan ja lauletaan luonnon helmassa

22.8.2017

Luonto on suomalaiselle tärkeä paikka liikkua ja rauhoittua. Sisäilmasta sairastuneelle se on kaksin verroin tärkeämpi, sillä liikunta sisätiloissa voi olla vaikeaa tai mahdotonta huonon sisäilman aiheuttamien oireiden vuoksi. 

Luonnossa liikkuminen on taloudellisesti tasa-arvoista, sillä se ei yleensä käy kukkarolle. Sisäilmasta sairastuneiden taloudellinen asema voi olla vaikea, sillä sairastuminen vaikuttaa usein työkykyyn ja toimeentuloon heikentävästi. Kaikki liikunta ei onneksi ole välineistä kiinni ja monella paikkakunnalla urheiluvälineitä voi lainata esimerkiksi kirjastoista.  

Hengitysliitto kannustaa kuntapäättäjiä huolehtimaan, että kuntalaisten mahdollisuudet liikkua ovat monipuoliset. Erilaiset sairausryhmät tarvitsevat liikuntapolkuja hoitopolkujensa jatkeiksi. Järjestöt tarvitsevat maksuttomia liikuntatiloja toimiakseen kuntalaisten liikuttajina ja hyvinvoinnin edistäjinä. Hyvät julkiset liikenneyhteydet luonnon ääreen, valaistut kulkureitit ja kunnostetut urheilukentät ja luontopolut ovat jokaisen kuntalaisen etu ikään, terveyteen ja kuntoon katsomatta. Niistä kannattaa pitää kiinni.  

Kannustamme myös paikallisia hengitysyhdistyksiä ja liikuntajärjestöjä järjestämään yhteistyössä ohjattua retkeilyä luonnon helmassa tai kokeilemaan yhteisiä liikuntarutiineja, esimerkiksi sauvakävelyryhmiä. Vertaisten kanssa liikkuminen on usein sitä parasta liikuntaa, sillä se saa piintyneimmätkin sohvaperunat liikkeelle ja vahvistaa yhteishenkeä.  

Sisäilmasta sairastuneiden päivänä 26.8. Hengitysliitto tekee yhteistyötä Suomen luonnon päivän kanssa ja tuolloin luonnonpuistoissamme on paljon erilaista toimintaa kuoro- ja yhteislaulusta keppijumppaan ja kävelyretkiin. Hengitysliitto ja paikalliset hengitysyhdistykset järjestävät tapahtumia Suomen luontokeskus Haltiassa Espoossa, Repoveden kansallispuistossa ja Satalinnan sairaalan alueella Harjavallassa. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.hengitysliitto.fi.

Sisäilmasta sairastuneiden vertaistoimintaa järjestetään noin 20 hengitysyhdistyksessä eri puolilla Suomea. Hengitysliitto ylläpitää sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelinta, joka palvelee numerossa 044 407 7010 tiistaisin kello 9−12 ja torstaisin 16−19. Vertaispuhelin tarjoaa sisäilmasta sairastuneille ja heidän läheisilleen tukea sairauden kanssa elämiseen.  

Hengitysliiton liikuntatoiminta täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kannustamme kaikkia liikkumaan 100 lasissa ja muistamaan arkiliikunnan tärkeyden. Erityisesti nostamme esiin keppijumpan antamat hyödyt hengitysterveydelle. Keppijumppavideoita löytyy YouTube-kanavaltamme

Lisätietoja:

Kiti Haukilahti
Suunnittelija
Hengitysliitto
p. 044 4077042

www.hengitysliitto.fi 

Hengitysliitto on SoveLin jäsenjärjestö.