Anaboliset steroidit luultua sydänhaitallisempia

10.8.2010

Pitkäaikainen anabolisten steroidien väärinkäyttö heikentää sydämen toimintaa jopa enemmän kuin aikaisemmin on oletettu. Toimintahäiriö saattaa altistaa sydämen vajaatoiminnalle ja lisätä sydänperäisen äkkikuoleman riskiä, todetaan Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Anaboliset steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita, jotka lisäävät muun muassa proteiinisynteesiä, lihasten kasvua, voimaa ja nopeuttavat rasituksen jälkeistä palautumista. Kilpaurheilijat ovat väärinkäyttäneet anabolisia aineita jo 50-luvulta lähtien, mutta sittemmin niiden käyttö on yleistynyt myös harrasteurheilijoiden ja kehonrakentajien keskuudessa.

Anabolisten steroidien väärinkäytön tiedetään johtavan terveyshaittoihin, joista sydän-, maksa- ja ihohaitat ovat keskeisimpiä. Yhdysvaltalaistutkimuksessa kartoitettiin pitkäaikaiseen anabolisten steroidien väärinkäyttöön liittyvien sydänvaikutusten vakavuusastetta. Tutkijat vertasivat kahdentoista anabolisia steroideja pitkään käyttäneen kehonrakentajan ja seitsemän dopingin käytön kieltäneen kehonrakentajan sydämen ultraäänitutkimusten tuloksia.

Tuloksista ilmeni, että anabolisia steroideja käyttäneillä kehonrakentajilla sydämen pumppauskyvystä kertova vasemman kammion ejektiofraktio oli huomattavasti pienempi kuin verrokeilla. Kymmenellä kahdestatoista anabolisia steroideja käyttäneistä sydämen vasemman kammion ejektiofraktio oli alle 55 prosenttia eli alle yleisen viitearvon. Myös sydämen diastolinen toiminta oli heikentynyt steroideja pitkään käyttäneillä. Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että steroidien väärinkäyttö heikentää sydämen toimintaa jopa enemmän kuin aikaisemmin on oletettu, ja saattaa altistaa muuten terveet miehet vakaville sydänseurauksille.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
Circulation: Heart Failure 2010;3 472-476
http://circheartfailure.ahajournals.org/cgi/content/abstract/CIRCHEARTFAILURE.109.931063v1
Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.