Ministeri Risikko: eri tahojen yhteistyö tärkeää liikunnan ja terveyden edistämisessä

16.6.2010

Peruspalveluministeri Paula Risikko pitää tärkeänä yhteistyötä eri ministeriöiden välillä ja myös Veikkauksen sekä kolmannen sektorin kanssa. Ministeri näkee, että Suomen hallitus on tehnyt hyvää työtä liikunnan edistämiseksi, mutta työtä on jatkettava määrätietoisesti myös tulevaisuudessa.

Peruspalveluministeri Paula Risikko esitteli Suomen hallituksen toimia liikunnan ja terveyden edistämiseksi keskiviikkoaamuna Jyväskylän World Sport for All -kongressissa.

Liikkumattomuus tulee kalliiksi

Paula Risikko muistuttaa, että etenkin teini-ikäiset ja nuoret aikuiset eivät liiku terveytensä kannalta riittävästi. Suomen miehistä 60 % ja naisista 40 % on ylipainoisia. Liikkumattomuuden on arvioitu maksavan valtiolle, kunnille ja työnantajille yhteensä noin 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Risikon mukaan liikunnan lisääminen vaatii terveydenhoito- ja liikuntasektoreiden läheistä yhteistyötä. Yli 300 hengen yleisölle Jyväskylässä puhunut Risikko esitteli opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Kunnossa kaiken ikää -ohjelmaa, joka kannustaa yli 40-vuotiaita työikäisiä liikkumaan muun muassa paikallisten hankkeiden kautta. Risikko mainitsi myös hallituksen Terveys 2015 -ohjelman, jossa liikunta nähdään yhtenä tärkeimpänä keinona terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi kaikissa ikäryhmissä.

Elämäntapaneuvontaa tarjottava suomalaisille

Ministeri Risikon mukaan kansalaisilla tulisi olla pääsy ammattilaisten antamaan elämäntapaneuvontaan terveydenhuollon piirissä sekä saada ohjausta paikallisten liikuntapalvelujen käyttöön. Oleellisina tahoina liikunnan edistämisessä Risikko pitää äitiysneuvolaita, koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoa, perusterveydenhuoltoa, työterveyshuoltoa sekä vanhustenhuoltoa.

Risikon mukaan hallitus on käyttänyt vuosittain noin 10 miljoonaa euroa liikunnan lisäämiseen. Ministeri totesi, että hallituksen on edelleen panostettava liikunnan edistämiseen. Myös kehitysmaiden liikunnan lisäämistä tulisi auttaa esimerkiksi yhteistyöprojekteilla EU:n ja kehittyvien maiden välillä.

Peruspalveluministeri Risikko sanoi puheensa lopuksi toivovansa, että ihmiset ovat terveitä ja aktiivisia ympäri maailman, ja että hallitukset omalta osaltaan tukevat tätä tavoitetta.


Lähde: www.sportforall2010.org