Sohvaperunat kasvattavat sohvaperunoita

1.6.2010

Paljon televisiota katsovat lapset tulevat usein perheistä, joissa myös vanhemmat ovat tv:n suurkuluttajia, Bristolin yliopiston tutkijat ovat havainneet.

Tytöt katsovat lähes neljä kertaa todennäköisemmin televisiota yli neljä tuntia päivässä, jos jompikumpi heidän vanhemmistaan viihtyy tv:n ääressä 2-4 tuntia päivittäin. Pojilla todennäköisyys on yli kymmenkertainen, jos vanhempi katsoo televisiota yli neljä tuntia joka päivä.

Liikunnallisuutta vanhempien esimerkki ei välttämättä edistä, sillä aktiivisesti liikkuvat lapset ovat aktiivisia riippumatta siitä liikkuvatko vanhemmat vai eivät. Vanhempien fyysinen passiivisuus sen sijaan liittyi tyttöjen vähäiseen liikuntaan, muttei poikien.

BMC Public Health -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 770 lapsi-vanhempiparin seurantatietoihin. Heistä runsaan kolmensadan aktiivisuutta mitattiin askelmittareilla. Lopuilta kyseltiin television katselusta.

Runsas television katselu on liitetty lukuisiin terveyshaittoihin. Se on yhdistetty mm. naposteluun sekä ylipainon ja diabeteksen riskiin. Vanhempien olisikin hyvä kannustaa lapsia pois television äärestä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(BMC Public Health 2010;10:194)
http://www.biomedcentral.com/1471-2458/10/194#IDAZ34ZBB


Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.