”Me voitetaan tää, kun me lähetään tätä reittiä”

27.5.2010

Leila Lahti-Pätäri Polioinvalidien Tampereen osastosta (oik.) kelasi välillä pyörätuolillaan itse, välillä vauhtia antoi avustaja Pirjo Karin-Oka.
– Tämä on oikein vuoden kohokohta, pääsee festareille meikäläisetkin, tulee aivan nuoruus mieleen. Lenkillä on tosi rento ja hyvä tunnelma, Leila kommentoi. 
Vasemmalla Tuula Joenperä ja Vilho Joenperä samasta yhdistyksestä.
Kuva:Heidi Hölsömäki
Leila Lahti-Pätäri Polioinvalidien Tampereen osastosta (oik.) kelasi välillä pyörätuolillaan itse, välillä vauhtia antoi avustaja Pirjo Karin-Oka. – Tämä on oikein vuoden kohokohta, pääsee festareille meikäläisetkin, tulee aivan nuoruus mieleen. Lenkillä on tosi rento ja hyvä tunnelma, Leila kommentoi. Vasemmalla Tuula Joenperä ja Vilho Joenperä samasta yhdistyksestä. Kuva:Heidi Hölsömäki
Piia Jolla kelasi itse myös esteettömän lenkin vaativimman nousun. Avustaja varmisti vierellä.
Kuva:Heidi Hölsömäki
Piia Jolla kelasi itse myös esteettömän lenkin vaativimman nousun. Avustaja varmisti vierellä. Kuva:Heidi Hölsömäki
Helle helli Likkojen Lenkin osallistujia. Raili Rihu ja Pirjo Pehu osallistuivat lenkille tyttäriensä Minttu Rihun ja Tiina Pehun kanssa.
Kuva:Heidi Hölsömäki
Helle helli Likkojen Lenkin osallistujia. Raili Rihu ja Pirjo Pehu osallistuivat lenkille tyttäriensä Minttu Rihun ja Tiina Pehun kanssa. Kuva:Heidi Hölsömäki
Pirkanmaan MS-yhdistys osallistui lenkille ensimmäistä kertaa, ja mukaan lähtikin iso porukka: Carita Granat, Rosa-Marie Aaltonen, Anne Peltola, Tiia Lagerstam, Jorma Naroma, Tuija Sinisalo, Arja Pelkonen ja Päivi Heikkilä.
Pirkanmaan MS-yhdistys osallistui lenkille ensimmäistä kertaa, ja mukaan lähtikin iso porukka: Carita Granat, Rosa-Marie Aaltonen, Anne Peltola, Tiia Lagerstam, Jorma Naroma, Tuija Sinisalo, Arja Pelkonen ja Päivi Heikkilä.

Tampereen Likkojen Lenkki keräsi tänä vuonna ennätysyleisön, 11 200 liikkuvaa naista. Tapahtuma on panostanut valtakunnallisestikin ajateltuna varsin kunnianhimoisesti saavutettavuuden kehittämiseen. Uusi 2,2 kilometrin esteetön lenkki houkutti liikkeelle lähes 500 naista, joista yli 50:llä oli avustaja mukana.

Naisia vauva vatsassa, vaunuissa tai rattaissa, varttuneempia naisia, pyörätuolilla kelaavia naisia, valkoisen kepin ja avustajan kanssa liikkuvia naisia, sähköpyörätuolilla huristelevia ja porukassa reippailevia naisia…

Yhteistä Likkojen Lenkin lyhyen kierroksen kiertäjille on hymy, joka näyttää hyytyvän toviksi vain paluumatkan pitkässä loivassa ylämäessä. Pyynikinharjun maastoista saa etsiä tasaisia kohtia, mutta järjestäjät tekivät parhaansa suunnitellessaan esteetöntä reittiä.

– Ylämäessä on tasaisia kohtia ja penkkejä, joilla voi levähtää. Halusimme, että vaihtoehtoinen lyhyempi lenkki pysyy samoissa maisemissa kuin pidempi lenkki, Likkojen Lenkin organisaattori Kirsi Mustalahti kertoo.

Lyhyt lenkki erkaantuu Marianpuiston jälkeen Eteläpuistoon ja laskeutuu puistotietä pitkin hotelli Rosendahlin rantaan ja takaisin samaa reittiä. Pidemmät 7,5 kilometrin lenkki ja neljännesmaraton kipuavat suoraan Pyynikin näkötornille ja sieltä eteenpäin.

Pientä kilpailuhenkeäkin on havaittavissa, vaikka useimmille Likkojen Lenkki on kaukana verenmakuisesta suorittamisesta.

– Me voitetaan tää, kun me lähetään tätä reittiä, tokaisee nainen lyhyen lenkin risteyksessä ja kaverukset astelevat määrätietoisesti valkoisen viivan osoittamaa reittiä.

Lyhyen lenkin suosio yllätti järjestäjät.

– Etukäteen reitille ilmoittautui vain 300, mutta lyhyellä osuudella kävi lähes 500 naista. Lyhyelle reitille on selvä tarve jatkossakin, Mustalahti kertoo.

 

Hiekkainen nousu kysyy kelaajan kuntoa

 

Oululainen Piia Jolla kelaa pyörätuolillaan ylämäkeen. Sivulla kimaltelee Pyhäjärvi, mutta Piian katse pysyy tiiviisti seuraavissa metreissä. Kroppa ja kädet tekevät tosissaan töitä. Avustaja kulkee vierellä, mutta Piia haluaa selviytyä mieluummin yksin.

– Minulle tämä oli raskaampi vaihtoehto kuin viime vuonna. Vaatii kovaa kuntoa, että pääsee kelaamaan ylämäkeen hiekkatiellä, Piia pohti lenkin jälkeen.

Piia Jolla oli mukana myös edelliskerralla, jolloin lyhin 3,3 kilometrin lenkki nousi Pyynikin näkötornille asfalttitietä. Avustaja olisi ollut tarpeen.

– Tänä vuonna Likkojen Lenkin tiedotus toimi hyvin, esimerkiksi avustajan tarpeesta kerrottiin lenkin infosivuilla, Piia sanoo.

Avustajat ovat tärkeitä mahdollistajia, kun mukana on monenlaisia liikkujia. Kirsi Mustalahti kiittelee osaavia Pirkon lähihoitajaopiskelijoita ja Turun kristillisen opiston viittomakielen ohjaajaopiskelijoita, jotka avustivat vapaaehtoisina lenkkiläisiä.

– Avustajat olivat tapahtuman kulmakivi. Jokainen saa kelata tai työntää itse, mutta avustaja oli pahassa paikassa apuna. Yksikin vanhempi pariskunta kiitteli mahdottomasti, kun heidän omat avustajansa saivat huilia paluumatkan nousun kohdalla, Kirsi kertoo.

Myös Polioinvalidien Leila Lahti-Pätäri korosti avustajien tarpeellisuutta:

– Nyt oli parempi esteetön lenkki kuin viime vuonna, ei ollut niin korkeita nousuja. Vieläkin olisi kaivannut silti enemmän avustajia reitin varrelle, kun maasto on mitä on.

Kaikkiaan esteetön lenkki taukopaikkoineen saa Leilalta kiitosta.

– Taukopaikalla oli penkkejä, joilla avustajat saattoivat istua. Kaunis reittihän se on ja kelikin suosi, niin ei voi olla pitämättä.

  

Äidit työntävät, tyttäret nauttivat

 

Äidit Pirjo Pehu ja Raili Rihu lähtivät lenkille tyttäriensä kanssa. Tiina Pehu nauttii puiston vihreydestä ja helteestä päivänvarjon katveesta, Minttu Rihun silmiä varjostavat aurinkolasit. Alamäki sujahtaa vauhdilla, ylämäessä pyörätuoleja työntävät äidit pyyhkivät jo hiukan otsaansa.

 – Olipa taas kivaa! Hyvä kun oli lyhyempi lenkki, tämä ei ole niin raskas kuin viime vuonna ja Tiinakin tykkäsi kovasti, Pirjo Pehu kehuu.

Pehut ja Rihut olivat liikkeellä omien kulkupeliensä kanssa, mutta Likkojen Lenkille oli mahdollista lainata myös liikkumisvälineitä, kuten aikuisille sopivia maastopyörätuoleja. Aikuis-Malike on ollut mukana viime vuodesta alkaen kehittämässä tapahtuman saavutettavuutta.

– Tänä vuonna kysyttiin paria välinettä kysyttiin etukäteen ja 3 haki välineen tapahtumassa, projektipäällikkö Susanna Tero kertoo.

 

”Maasto oli superkaunis ja taukopaikkoja riittävästi”

 

SoveLi välitti tietoa lenkin esteettömyydestä yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa. Esimerkiksi Pirkanmaan MS-yhdistyksen naisporukka innostui ensi kertaa mukaan lenkille. Iloinen ryhmä asteli Pyynikin maastoissa kevein mielin.

– Saimme tietoa Markelta MS-liitosta esteettömästä likkojen lenkistä ja innostuin heti. Sain tarvittavat tiedot Likkojen lenkki -nettisivustolta ja olimme tyytyväisiä järjestelyyn. Oli mahtavaa, että liikuntarajoitteisetkin oli otettu huomioon tapahtumassa, yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Peltola kertoo.

MS-yhdistys tuki osallistujia pienellä summalla, niin ettei hinta noussut osallistumisen esteeksi. Anne keksii tapahtumasta vain pari huonoa puolta.

– Miinuksena oli väen paljous, koska vammaisen on vaikea liikkua nopeasti, niin siitä seuraa ruuhkaisia ohituksia. Osa porukasta tuli jo takaisin, kun esteetön lenkki starttasi.

Annen mielestä invavessat olisivat voineet myös olla selkeämmin sivussa, koska "terveet" käyttivät niitä ja pyörätuolilla oli vaikea päästä ruuhkan keskeltä vessaan. Aina invavessan tarvitsija ei myöskään ole pyörätuolissa, sillä esimerkiksi neurologisiin sairauksiin liittyy usein virtsanpidätysvaikeuksia, jolloin vessaan on päästävä nopeasti.

Päällimmäiseksi MS-porukalle jäi Likkojen Lenkistä hyvä fiilis.

– Maasto oli superkaunis ja taukopaikkoja oli mielestäni riittävästi.

Osallistumme varmasti ensi vuonnakin!

 

Teksti: Heidi Hölsömäki

 

 

Esteettömyys lyhyesti vuoden 2010 Likkojen Lenkillä:

 • oma reitti pituudeltaan noin 2,2, km - reitin varrella levähdyspaikkoja (penkkejä jne.)
 • esteetön, maksuton parkkialue (10 paikkaa)
 • esteettömät WC-tilat (3 kpl) kentällä ja myös reitin varrella
 • esteetön katsomoalue ohjelmalavan edessä
 • huolto-/taukoteltta tapahtuma-alueella
 • selkokielinen tapahtumakuvaus verkkosivuilla
 • selkokieliset tiedotteet tapahtuman infopisteessä
 • viittomakielinen palvelu tapahtumassa (infopiste, esteetön ruokalinjasto, reitin taukopiste)
 • avustajat mukaan tapahtumaan maksutta saaden T-paidan, lenkkieväät ja yllätyskassin (samat edut kuin muut osallistujat)
 • Juha Tapion keikka tulkataan viittomakielelle
 • mahdollisuus hyödyntää vaihtoehtoisia liikkumisen ratkaisuja ja apuvälineitä/Aikuis-Malike -projekti

 

Lisätietoa: likkojenlenkki.fi