Järjestöt saavat puolet erityisliikunnan avustuksista

19.5.2010


Vuonna 2009 opetusministeriö osoitti erityisliikuntaan yhteensä 6,6 miljoonaa euroa, josta 3,3 miljoonaa kohdistui erityisliikunnan järjestöille. Kuntien erityisliikuntatoiminnan valtionosuudet olivat 2,2 miljoonaa euroa.

Kuntien erityisliikuntapalvelut liikuttivat rahoituksen avulla ohjatussa ryhmätoiminnassa viime vuonna noin 80 000 eri tavoin vammaista, pitkäaikaissairasta tai iäkästä henkilöä. Järjestöjen ohjatussa liikunnassa oli saman verran liikkujia. Kun kuntien ja järjestöjen liikuttamien ihmisten määrään lisätään sosiaali- ja terveystoimen sekä opistojen ryhmät, ohjatussa liikunnassa on Suomessa mukana yhteensä jo noin 250 000 soveltamista tarvitsevaa liikkujaa.

Tänä vuonna erityisliikunnan järjestörahoituksen suurin potti kohdistuu vammaisurheilulle uuden Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n ja Kuurojen Urheiluliiton kautta, 1 783 000 eurolla. Paralympiakomitean rahoitus on kehittynyt suhteessa nopeimmin, ja se on nyt 858 000 euroa. SoveLin ja sen jäsenjärjestöjen osuus on yhteensä 475 000 euroa. SoveLin 16 jäsenestä puolet on liikuntajärjestöjä ja siten oikeutettuja liikunnan yleisavustukseen.

Erityisliikunnan 6,6 miljoonan euron kokonaisuudesta 0,6 miljoonaa euroa kohdentuu erityisliikunnan tutkimukseen ja puoli miljoonaa euroa muihin kohteisiin, kuten kirjoihin ja hankkeisiin.

Nämä tiedot ja paljon muuta selviävät tuoreesta Soveli-lehdestä. Nykyisen opetus- ja kulttuuriministeriön suunnittelija Kari Koivumäki avaa lehdessä erityisliikunnan rahoituksen kehittymistä järjestöjen näkökulmasta ja Liikuntatieteellisen seuran projektipäällikkö Toni Piispanen kannustaa Sparraaja-palstalla kuntia hyödyntämään entistä tehokkaammin soveltavaa liikuntaa osana terveys- ja hyvinvointipolitiikkaa.

Lehdessä kerrotaan soveltavan liikunnan uutisten lisäksi muun muassa uudesta snag golf -sovelluksesta, Taika-tanssista sekä diabeetikkojen ja psoriaatikkojen liikunnasta. Henkilöjutussa sisarukset Sanna Kalmari ja Laura Österberg Kalmari kertovat suhteestaan liikuntaan ja toisiinsa. 
 

Teksti Heidi Hölsömäki
 

Lataa näköislehti itsellesi: SoveLi-lehti 1/2010

Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää painettua lehteä voi tilata maksutta osoitteesta: toimitus(at)soveli.fi