SoveLi esittäytyy Erityisliikunnan päivillä ja Eucapassa

4.5.2010


Soveltavan liikunnan toimijat ja tutkijat kokoontuvat parhaillaan Jyväskylään. SoveLi on mukana vuoden merkittävimmässä alan tapahtumassa muun muassa omalla Liikkeelle-koulutusdemollaan ja kertomalla Virveli-hankkeen innovaatioista kansainväliselle yleisölle.

 Keskiviikkona ja torstaina 5.–6.5. vietetään seitsemänsiä Valtakunnallisia Erityisliikunnan päiviä, jotka on tarkoitettu kaikille soveltavasta liikunnasta kiinnostuneille. Päivät järjestetään neljän vuoden välein, ja mukaan on tulossa noin 250 osallistujaa. Heti perään perjantaina ja lauantaina alan tutkimuksesta kiinnostuneet kokoontuvat eurooppalaiseen soveltavan liikunnan  kongressiin Eucapaan (European Congress of Adapted Physical Activity). Jälkimmäiseen on ilmoittautunut 220 vierasta.

– Valtakunnallisten päivien osallistujamäärä on hiukan pienempi kuin aiemmin, heikko kuntatalous vaikuttanee siihen. Toisaalta kansainväliseen kongressiin on tulossa lähes puolet enemmän kuin odotimme, se oli iso yllätys. Ohjelma taitaa olla onnistunut, Liikuntatieteellisen Seuran projektipäällikkö Toni Piispanen kertoo tyytyväisenä tuoreimmat kuulumiset.

 Innovaatioita ja tieteellisiä esityksiä

 Päivien  järjestelyistä vastaavat Jyväskylän yliopisto ja Liikuntatieteellinen Seura. Jyväskylän yliopiston erityisliikunnan professori Pauli Rintala, monestako maasta on tulossa vieraita ja kenen tapaamista itse odotat?

– Vieraita on tulossa ilahduttavasti noin 15 eri maasta. Kongressin yhteydessä kokoontuu alan maailmanlaajuisen tutkijaverkoston IFAPA:n hallitus, joten ulkomaisia arvovieraita on useita. Myös Euroopan tutkijaverkosto EUFAPA:n hallitus on paikalla.  Odotan eniten tapaavani professori Greg Reidin Kanadasta. Hän pitää yhden key note -luennoista, joka käsittelee meilläkin ajankohtaista teemaa integraatiota ja inkluusiota.

Mikä tekee Suomen Eucapa-kongressista erityisen?

– Ohjelmassa on ensimmäistä kertaa mukana innovaatio-osio, jossa esitellään tiedettä käytännönläheisemmin alan uusia innovaatioita. Suullisia innovaatioesityksiä kongressissa on 24, kun tieteellisiä esityksiä on 50. Näiden lisäksi on neljä rinnakkaista posterisessiota, joissa on lähes 60 posteria.

Tärppisi osallistujille?

– Kongressi noudattelee viittä teemaa, joiden keynote-esityksiä kannattaa tulla seuraamaan. Uskoisin Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtajan Sir Philip Cravenin esityksen olevan vetovoimaisen.

Erityisliikunnan päivien teemasessiot käsittelevät tärkeitä ajankohtaisia teemoja, ja suosittelen itselle sopivimman aiheen valitsemista. Sessioissa ei vain kuunnella asiantuntijoita, vaan osallistujilta odotetaan panosta, joka hyödynnetään kaikkien meidän yhteiseksi paremmaksi huomiseksi.

Teksti Heidi Hölsömäki

 

Lisätietoa Erityisliikunnan päivistä: http://www.erityisliikunta.fi/?sid=50

Lisätietoa Eucapasta: http://www.eucapa2010.org/?sid=1

 

SoveLi esittelee lauantaina  Eucapa-kongressissa Virtaa verkostoihin liikunnasta Virveli -hankkeen (2006–2009) tuloksia. Hankkeessa viisi lounaissuomalaista pilottikuntaa kehittivät onnistuneesti paikallisia soveltavan liikunnan malleja ja yhteistyötä. Lisätietoa: Virveli-hanke