Liikunta lievittää pitkäaikaissairaiden ahdistuneisuutta

24.2.2010

Liikuntaharrastukset voivat vähentää pitkäaikaissairaiden ahdistusta ja huolia ja siten auttaa elämään sairauden ja sen rajoitteiden kanssa. Liikunta on aiemminkin yhdistetty mielialan paranemiseen. Muun muassa sen vaikutuksia masennukseen on tutkittu runsaasti.

Havainnot tehneet yhdysvaltalaistutkijat analysoivat 40 satunnaistetun tutkimuksen aineistot ja totesivat säännöllisesti liikuntaa harrastavien potilaiden potevan viidenneksen vähemmän ahdistusta kuin potilaiden, jotka eivät harrastaneet liikuntaa.

Vaikutus oli selvin, kun henkilö liikkui vähintään puolen tunnin pätkissä. Tehokkaimpia olivat lyhyehköt, 3-12 viikon liikuntaohjelmat. Pitemmät ohjelmat jäivät monilta kesken.

Potilaita oli yhteensä lähes 3 000, ja he sairastivat mm. sydän- ja verisuonitauteja, MS-tautia, syöpää ja pahoja nivelreumakipuja. Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2010;170:321-331)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/170/4/321

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.