Liikuntarajoitteinenkin voi kokea jään ja hangen riemut

22.2.2010

Aikuis-Malikkeen Susanna Tero ja Essi Bergius todistavat, kuinka sulavasti kulkee luistelukelkka.
Aikuis-Malikkeen Susanna Tero ja Essi Bergius todistavat, kuinka sulavasti kulkee luistelukelkka.

Myös vaikeasti vammaiset ihmiset pääsevät jäälle ja talvisiin rinteisiin. Tarvitaan vain oikeanlainen toimintaväline, reippaalla asenteella varustettu avustaja ja tarpeeksi lämpimiä tamineita päälle.

Kehitysvammaisten Tukiliiton Aikuis-Malike kouluttaa erityistä tukea tarvitsevien aikuisten kanssa toimivia ammattilaisia löytämään asiakkaidensa arkiliikkumiseen uusia ulottuvuuksia. Toimintavälinekoulutuksissa jaetaan välinetietouden lisäksi aitoja liikuntakokemuksia yhdessä vaikeavammaisten aikuisten kanssa.

Kangasalan Saarikylissä pidetyssä koulutuksessa liikkujat kokeilivat helmikuisen jään kantavuutta Aikuis-Malikkeen talvisten toimintavälineiden vauhdittamina. Retkiluistelurataa mittailtiin luistelukelkkojen, luistimin varustelluin Kangoo-rattaiden, suksille laitettujen Hippocampee-maastokärryjen ja potkukelkkojen avulla.

Testikierroksilla selvisi, että jokainen liikkuja löytää toimintavälineiden joukosta oman suosikkinsa. Toiset haluavat ottaa käteensä sauvat ja viilettää lähellä jäätä luistelukelkassa. Toisille sopii paremmin Kangoo-rattaiden tukeva kuppi-istuin ja maisemien ihailu kauempana jään pinnasta.

Mäenlaskukin sujuu, vaikka aikuinen ulkoilija ei liikkuisikaan omatoimisesti. Snowcomfort -pulkka ja selkänojalliseksi muunnettu tavallinen ahkio takaavat mäessä pitkät ja sopivan vauhdikkaat liu’ut.

Aikuis-Malike korostaa, että sovelletusti liikkuvat henkilöt voivat mainiosti osallistua esimerkiksi vammattomien maratonluisteluun tai pyöräilytapahtumaan. Tapahtumat voidaan hyvän etukäteissuunnittelun avulla muokata kaikille liikkujille sopiviksi. Aikuis-Malike tekee yhteistyötä liikuntajärjestöjen kanssa ja tarjoaa tapahtumien järjestäjille vinkkejä saavutettavuuden parantamiseksi.

Aikuis-Malikkeen kautta voi myös vuokrata toimintavälineitä viikoksi tai kahdeksi. Valikoimaan mahtuu välineitä luistelijoille, laskettelijoille, hiihtäjille, pyöräilijöille, kävelijöille ja vaeltajille. Malikkeen toimintavälinevuokraamoita on Helsingissä, Tampereella, Vaasassa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

Teksti: Pia Kirkkomäki, Kuvat: Janne Ruotsalainen

Lisätietoja Aikuis-Malikkeesta saat osoitteesta www.malike.fi/sivu/aikuiset_toiminnan_rattaissa ja Malikkeen toimintavälinevuokraamot löydät osoitteesta www.malike.fi/sivu/vuokraamo

SLU:n jäsenjärjestöt saavat käyttää tekstiä lähteen mainiten: Pia Kirkkomäki, SLU, Liikunnan ja Urheilun Maailma 3/10, www.slu.fi.