Liikunta pitää iäkkään munuaiset kunnossa

4.1.2010

Aktiivinen ja liikunnallinen elämä voi auttaa yli 65-vuotiaita välttymään munuaisten toiminnan huonontumiselta, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Havainto on tervetullut, sillä ehkä jopa kolmannes yli 70-vuotiaista sairastaa munuaistautia, joka on usein kohtalokas.

Archives of Internal Medicine -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 4 000 yli 65-vuotiaan terveystietoihin. Osallistujien munuaisten toimintaa tutkittiin vähintään kahdesti.

Seitsenvuotisen seurannan aikana vajaan tuhannen osallistujan munuaiset heikkenivät nopeasti, mutta tapauksia oli vähiten niillä, jotka liikkuivat eniten.

Kun tutkijat huomioivat monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia, aktiivinen liikunta liittyi kolmanneksen pienempään munuaisten heikkenemisen riskiin. Vertailukohtana olivat vähiten liikkuvat.

Tutkimuksen perusteella ei voi varmasti sanoa pitääkö juuri liikunta munuaiset kunnossa, vai selittyykö yhteys jollakin liikunnallisia ihmisiä yhdistävällä seikalla, joka myös ehkäisee munuaisten toiminnan huonontumista. Joka tapauksessa tulokset osoittavat liikunnallisen elämäntavan hyödyttävän myös eläkeiässä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2009;169:2116-2123)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/169/22/2116

Copyright Duodecim 2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.