Aktiivisen lapsen kehoon kertyy vähemmän rasvaa

11.12.2009

Lapsuudessa aloitettu liikuntaharrastus voi brittitutkijoiden mukaan ehkäistä rasvan kertymistä ja siten ehkäistä lihavuutta. Liikunnan hyödyt näkyvät jo muutamassa vuodessa, British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.

Liikunnan merkitys lasten ylipainon ehkäisyssä on ollut epäselvä, koska harvassa tutkimuksessa lasten lihavuutta ja aktiivisuutta on mitattu tarkasti. Nyt julkaistut havainnot kuitenkin perustuvat mittaustuloksiin.

 

Liikemittareiden avulla tutkijat selvittivät 4 200:n 12-vuotiaan fyysistä aktiivisuutta ja vertasivat havaintoja 14-vuotiaana DEXA-menetelmällä mitattuihin kehon rasvapitoisuuksiin.

 

Vertailun perusteella fyysinen aktiivisuus, mutta erityisesti rankahko liikunta ehkäisi rasvan kertymistä.

 

Jokainen rankahkoon liikuntaan päivittäin käytetty varttitunti vähensi rasvakudoksen määrää kymmenyksellä eli noin yhdellä rasvakilolla, tutkijat laskivat. Näin aktiivisesti liikkui viidennes pojista ja kolmannes tytöistä.

 

Havainnot tukevat samojen tutkijoiden muutaman vuoden takaisia tuloksia, ja viittaavat vahvasti siihen, että terveellisen ruokavalion ohella liikuntaharrastukset ehkäisevät lasten myöhempää lihomista.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2009;339:b4544) http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/339/nov26_2/b4544?papetoc

 

Copyright Duodecim 2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.