Tennis ja uinti voivat ehkäistä iäkkäiden miesten aivohalvauksia

26.11.2009

Tennis, uinti ja muut rankahkot liikuntaharrastukset auttavat iäkkäitä miehiä säästymään aivohalvauksilta. Naiset eivät välttämättä saa samaa hyötyä, Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus vihjaa.

Liikunnallisten miesten riski sairastua aivoinfarktiin viiden vuoden sisällä oli 2,7 %, kun liikuntaa vieroksuvien riski oli 4,6 %, tutkijat laskivat. Kun tarkastelussa olivat kaikki aivohalvaukset, oli liikunnallisten sairastumisriski yli puolet pienempi kuin muiden.

 

Liikunta mm. alentaa verenpainetta, parantaa rasva-arvoja, tehostaa sokeriaineenvaihduntaa ja karistaa kiloja. Nämä vaikutukset saattavat osaltaan selittää, miksi liikunta ehkäisee aivohalvauksia.

 

Aiemmissa tutkimuksissa myös kävely ja muu kevyempi liikunta on liitetty aivohalvausten vähenemiseen, mutta tässä tutkimuksessa yhteys rajoittui rankempaan liikuntaan. On mahdollista, että kevyesti liikkuvia oli aineistossa niin vähän, ettei yhteys noussut esiin, tutkijat pohtivat.

 

Tutkimukseen osallistui 3 300 keskimäärin 69-vuotiasta newyorkilaismiestä ja -naista, joilla yhdeksänvuotisen seurannan aikana todettiin 238 aivohalvausta. Osallistujista 40 % ei harrastanut lainkaan liikuntaa. Noin viidennes harrasti fyysisesti kohtuullisen tai erittäin rasittavia lajeja kuten tennistä, uintia tai hölkkäämistä.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim (Neurology 2009) http://www.neurology.org/

 

Copyright Duodecim 2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.