Hyvä lihaskunto merkki pienemmästä dementian vaarasta

10.11.2009

Lihasten kunto voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan paljastaa ketkä kahdeksankymppiset todennäköisesti sairastuvat Alzheimerin tautiin. Hyvä lihaskunto näyttäisi dementia lisäksi lykkäävän myös lievempää muistin ja mielentoimintojen heikkenemistä.

Yhdysvaltalaiset värväsivät tutkimukseensa tuhat keskimäärin 80-vuotiasta miestä ja naista, joilla ei ollut todettu dementiaa. Noin nelivuotisen seurannan aluksi osallistujat tekivät 21 erilaista neurologista ja neuropsykologista testiä. Lihasvoimaa arvioitiin lähes yhtä kattavasti. Seurannan aikana testit uusittiin.

 

Vanhukset sairastuivat Alzheimerin tautiin sitä todennäköisemmin mitä heikommat heidän lihaksensa olivat. Lihaksiltaan vahvimmista sairastui noin 60 % harvempi kuin heikoimmista. Yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin mm. osallistujien paino ja fyysinen aktiivisuus, jotka vaikuttavat dementiariskiin. Alzheimerin tauti todettiin 138 vanhuksella.

 

Tutkijat eivät osaa selittää miksi vahvat lihakset ehkäisisivät dementiaa. Mahdollisesti hyvälihaksiset ovat säästyneet esimerkiksi aivohalvauksilta ja muilta sairauksilta, jotka heikentävät yleiskuntoa ja altistavat dementialle.

 

Tulokset julkaistiin Archives of Neurology -lehdessä.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

(Archives of Neurology 2009;66:1339-1344)

http://archneur.ama-assn.org/cgi/content/abstract/6

 

Copyright Duodecim 2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.