Dieetti ja kävely lykkäävät diabetesta neljällä vuodella

30.10.2009

Diabetekselle erityisen alttiit ylipainoiset aikuiset voivat estää tai ainakin lykätä sairastumistaan, jos ovat valmiita muuttamaan ruokavaliotaan ja aloittamaan säännöllisen liikunnan. Myös diabeteslääkitys viivyttää sairauden puhkeamista, mutta selvästi vähemmän kuin elämäntapojen muuttaminen. Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistuneet 3 200 merkittävästi lihavaa miestä ja naista satunnaistettiin vertailuryhmään, metformiinilääkitykselle tai koeryhmään, jossa painoa pyrittiin pudottamaan parin tunnin viikoittaisella liikunnalla ja karsimalla ravinnosta rasvoja ja energiaa.

 

Joka vuosi sadasta dieetti- ja liikuntaryhmäläisestä 5-6 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Sadasta metformiinia käyttäneestä sairastui 8 ja verrokeista 10. Kun myös lääke- ja verrokkiryhmäläisiä alettiin kannustaa dieetille ja liikkumaan, heidän lukunsa vähitellen tippuivat dieetti- ja liikuntaryhmään satunnaistettujen tasolle.

 

Tutkijat laskivat, että kymmenen vuoden aikana liikunta- ja dieettiryhmäläiset sairastuivat diabetekseen keskimäärin neljä vuotta ja metformiinia käyttäneet keskimäärin kaksi vuotta myöhemmin kuin verrokit. Diabeteksen ehkäisyn lisäksi elämänmuutokset myös alensivat verenpainetta ja vähensivät haitallista triglyseridirasvaa.

 

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2009;doi:10.1016/S0140-6736(09)61457-4)

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)61457-4/abstract

 

Copyright Duodecim 2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.