Niskatuki, lepo ja fysioterapia tepsivät niskan hermojuurisairauteen

22.10.2009

Pahoja käteen säteileviä kipuja aiheuttava niskan hermojuurisairaus lievenee niskatuen, levon ja fysioterapian avulla. Hollantilaistutkimuksen perusteella ne nopeuttavat kipujen helpottumista.

British Medical Journalissa julkaistuun tutkimukseen osallistui 205 potilasta, jotka olivat kärsineet niskan hermojuurisairauteen viittaavista oireista alle kuukauden ajan. Osa potilaista sai niskatuen ja ohjeen levätä 3-6 viikkoa, osa ohjattiin fysioterapiaan ja omatoimiseen jumppaan ja loppuja kehotettiin elämään kuten ennenkin.

 

Niskakivut paranivat suurimmalla osalla potilaista puolessa vuodessa, mutta hoitoryhmissä muutos oli nopeampaa ensimmäisten viikkojen aikana.

 

Tutkijoista niskatuki ja lepo ovat paras hoito niiden edullisuuden vuoksi. Tutkimusta kommentoivassa pääkirjoituksessa lääkäreitä kuitenkin suositellaan valitsemaan hoito potilaskohtaisesti. Hoidon voi aina vaihtaa, jos parantuminen on hidasta.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2009;339:b3883)

http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/339/oct07_1/b388

 

Copyright Duodecim 2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.