Liikunnan vähentäminen voi nostaa teinin verenpainetta

7.10.2009

Viikoittainen liikunta saattaa ehkäistä verenpaineen kohoamista niinkin nuorilla kuin 12-17-vuotiailla, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Sen mukaan nuorten verenpaine alkaa kohota, jos he vähentävät liikuntaa. Vaikutus on vähäinen, mutta vuosien varrella kasautuessa se voi hyvinkin näkyä nuorten terveydessä.

Vuonna 1999 alkaneeseen tutkimukseen värvättiin 1 300 kanadalaista 12-13-vuotiasta tyttöä ja poikaa. Viiden vuoden seurannan aikana heille tehtiin kolme terveystarkastusta, minkä lisäksi nuoret arvioivat kolmen kuukauden välein, kuinka usein he olivat harrastaneet uuvuttavaa tai kohtalaisen rasittavaa liikuntaa edeltävän viikon aikana.

 

Yhden liikuntakerran tiputtaminen 13-15 vuoden iässä näkyi 0,2-0,3 mmHg korkeampana systolisena verenpaineena jokaisena vuotena, jolloin liikunta väheni. Sama todettiin 15-17-vuotiailla, mutta tässä iässä yhteys oli selvästi vahvempi tytöillä kuin pojilla.

 

Tytöillä muutos oli 0,4 mmHg ja pojilla 0,2 mmHg per vuosi. Painon ja pituuden tai vyötärönympäryksen muutokset eivät selittäneet tyttöjen vahvempaa yhteyttä.

 

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehden internetversiossa.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Epidemiology 2009; doi:10.1093/aje/kwp255)

http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/kwp255

 

Copyright Duodecim 2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.