Pajulahti sai rahoituksen Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskukseen

14.8.2009

Pajulahdella on järjestetty pitkään monenlaista soveltavan liikunnan toimintaa. Kuvassa lapset tekevät voimaharjoituksia "kiven" vierittämisen muodossa 
erityisryhmien liikuntapäivänä.  Kuva: Erkki Hämäläinen
Pajulahdella on järjestetty pitkään monenlaista soveltavan liikunnan toimintaa. Kuvassa lapset tekevät voimaharjoituksia "kiven" vierittämisen muodossa erityisryhmien liikuntapäivänä. Kuva: Erkki Hämäläinen
Liikettä Kesään -leirillä lähdettiin sopivien menopelien avulla pöpelikköön
laavuretkelle. Retki toteutettiin yhteistyössä Malikkeen ja SKLU:n kanssa
perheille, joissa on apuvälineitä käyttäviä lapsia. Kuva: Virpi Remahl
Liikettä Kesään -leirillä lähdettiin sopivien menopelien avulla pöpelikköön laavuretkelle. Retki toteutettiin yhteistyössä Malikkeen ja SKLU:n kanssa perheille, joissa on apuvälineitä käyttäviä lapsia. Kuva: Virpi Remahl

Liikuntakeskus Pajulahti on perustamassa Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskusta. 341 500 euron projektirahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja valtiolta. Lisäksi rahoitusta odotetaan kunnilta ja yksityisiltä.

Päijät-Hämeen alueen soveltavan liikunnan palvelut vahvistuvat, kun projekti pyörähtää käyntiin. Tavoitteena on, että Pajulahti tarjoaa tulevaisuudessa esteettömiä liikuntapalveluja ja lainaa apuvälineitä erityisryhmiin kuuluvien käyttöön.

Päijät-Hämeen liiton kehittämisjohtaja Marja Koivula kertoo, että hanke liittyy Päijät-Hämeen maakuntastrategiaan:
– Meillä on korostettu terveysliikuntaa, esimerkiksi Vierumäellä on terveysliikunnan professuuri. Tämä on yksi osa-alue sitä, tarjotaan erityisryhmille mahdollisuus saada osaamista ja apuvälineitä. He tarvitsevat terveysliikuntaa ehkä vielä enemmän kuin niin sanotut terveet.

Koivula uskoo, että hanke tulee vaikuttamaan ja hyödyttämään ihmisiä valtakunnallisesti. Aluksi se täytyy kuitenkin käynnistää.

– Teemme nyt tarkempaa suunnitelmaa yhteistyökumppaneiden kanssa ja Pajulahti hakee parhaillaan hankkeeseen projektipäällikköä, Koivula kertoo.

Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy:n hakema projekti alkoi 1.8.2009 se päättyy heinäkuun lopussa 2012.

Pajulahdella kokemusta soveltavasta liikunnasta

Liikuntakeskus Pajulahdella on pitkät perinteet erityisliikunnan koulutuspaikkana. Pajulahti on ollut jo vuosikymmenien ajan useiden vammais- ja kansanterveysjärjestöjen kunto- ja liikuntalomien pitopaikka. Pajulahti tarjoaa erityisliikkujille esteettömät olosuhteet liikunnan ja urheilun harrastamiseen.

– Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskus -hanke tulee vahvistamaan Pajulahden asemaa erityisliikunnan maakunnallisena ja valtakunnallisena keskuksena. Hanke parantaa alueellista esteettömyyttä ja saavutettavuutta lisäämällä muun muassa liikunnan apuvälineiden saatavuutta ja kehittämällä esteettömiä ulkoliikuntaolosuhteita, kertoo hanketta valmistellut Pajulahden liikunnanopettaja Virpi Remahl.

Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä alueen muiden oppilaitosten, kuntien ja järjestöjen kanssa. Hankkeessa on mukana muun muassa Lahden ammattikorkeakoulu/sosiaali- ja terveysala, Haaga-Helia/Vierumäen yksikkö, Suomen Urheiluopisto ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu/sosiaali- ja terveysala sekä Nastolan kunta.

– Meillä on usko siihen, että hankkeen myötä entistä useamman erityistukea tarvitsevan liikkujan liikunnan harrastamisen mahdollisuudet paranevat.

Vammaisurheiluun oma kaksivuotinen hanke

Pajulahdessa on käynnistynyt myös 2-vuotinen OPM:n tukema kansainvälinen vammaisurheilukeskuksen kehittämishanke, jota johtaa Pajulahden valmennuskeskus.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää vammaisurheilijoiden valmennusta ja valmennustoiminnan tukipalveluja, kuten testausta, välineiden saatavuutta ja leiri- ja kilpailutoimintoja sekä vammaisurheilun valmennusseminaareja.

Pajulahden valmennuskeskus tekee yhteistyötä hankkeessa lajiliittojen, Suomen Paralympiakomitean, vammaisurheilujärjestöjen ja KIHU:n kanssa. Esimerkiksi marraskuussa 2009 järjestetään Pajulahdessa yhdessä Suomen Tennisliiton kanssa pyörätuolitenniksen PM-kilpailut.

Pajulahti toimii myös Paralympiakomitean ja muiden vammaisurheilujärjestöjen valmennus- ja testauskeskuksena, jossa on järjestetty aiemminkin kansainvälisiä vammaisurheilukilpailuja. Viimeksi maalipallon EM-turnaus kesällä 2008.

Heidi Hölsömäki

Osaamis- ja resurssikeskusprojektin kuvaus: https://www.eura2007.fi/rrtiepa/projekti.php?lang=fi&projektikoodi=A30937

Lisätietoja vammaisurheiluhankkeesta: valmennuskeskuksen johtaja mikko.levola@pajulahti.com, p. 044 7755 341.