Suomen Nivelyhdistys liittyi SoveLiin

11.8.2009

Pyöräily on Suomen nivelyhdistyksen toiminnanjohtajan Jyrki Laakson oma ykkössuosikki liikunnassa. Talvella hän kertoo katselevansa elokuviakin kuntopyörän selästä. 
–Kevyempää liikuntaa tulee huomaamatta marjastaessa ja sienestäessä.
Kuva: Liisa Vatanen.
Pyöräily on Suomen nivelyhdistyksen toiminnanjohtajan Jyrki Laakson oma ykkössuosikki liikunnassa. Talvella hän kertoo katselevansa elokuviakin kuntopyörän selästä. –Kevyempää liikuntaa tulee huomaamatta marjastaessa ja sienestäessä. Kuva: Liisa Vatanen.

SoveLin hallitus hyväksyi Suomen Nivelyhdistyksen (SNY) jäsenekseen kesäkuun kokouksessaan. Liikunta on yksi nivelyhdistyksen ja sen 40 vertaistukiryhmän toimintamuodoista.

Suomen Nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Jyrki Laakso kertoo, että liikunnan merkitys nivelsairauksien, kuten muidenkin suurien kansansairauksien, hoidossa on erittäin suuri:

– Vanha totuus "liike on lääke" pätee oikein hyvin niveliinkin. Kaikkien nivelien toiminta ja rakenne heikkenee iän myötä, mutta liikunnan tukemana muutos on hitaampaa.

Nivelvaivoihin on paljon erilaisia hoitoja, mutta ne ovat pyramidimaisia: ennen seuraavaa kerrosta/hoitoa pitää edellisen kerroksen perustan olla kunnossa.

– Pyramidin perustana on liikunta, joten ilman sitä muiden hoitokeinojen tehot ovat vajavaisia, Laakso kertoo.

Vertaisryhmästä potkua liikuntaan

Nivelyhdistyksellä on noin 40 vertaistukiryhmää eri puolella Suomea ja ne järjestävät muun muassa liikuntaa. Laakso sanoo, että vertaistukiryhmissä on oivallettu liikunnan merkitys.

– Vaikka vertaistuen pääasia on pääkopan kuntoon laitto, huolehditaan samalla myös muusta kropasta. Vertaistukikeskusteluita kun voidaan tehdä samalla kun vaikkapa vesijumpataan tai sauvakävellään.

Vertaistukiryhmä kannustaa myös liikkumaan, sillä liikuntaharrasteen alkaminen on usein kiinni vain siitä, että joku ulkopuolinen antaa lähtösysäyksen.

– Kaverin kanssa voi myös jakaa vinkkejä ja kokemuksia siitäkin harrastuksesta.

Tukea ja yhteistyötä SoveLilta

Suomen Nivelyhdistys on nivelsairaita palveleva valtakunnallinen järjestö. Nivelyhdistyksen toiminta alkoi vuonna 2000 ja sillä on noin 6 000 henkilöjäsentä. SoveLin jäsenyydeltä he odottavat muun muassa koulutustukea.

–Yhdistyksemme toiminnan alkuvaiheessa odotan lähinnä vinkkejä, neuvoja ja koulutusta liikunnan järjestämisen suhteen, jatkossa toivottavasti

laajempaakin yhteistyötä. Meillä nämä asiat ovat vielä lapsenkengissä, mutta vauhdilla kehitymme, Laakso sanoo.

Nivelyhdistyksen tarkoitus on edistää ja kehittää nivelongelmaisten ihmisten sosiaaliturvaa, hoitoa, kuntoutusta, palveluita ja elinoloja. Yhdistys lisää jäsentensä ja alan ammattilaisten tietoutta etenkin nivelrikosta ja tekonivelistä ja tuo niihin liittyviä ongelmia yhteiskunnan päättäjien tietoon.

Teksti: Heidi Hölsömäki

Niveltietoa ja artikkeleita muun muassa nivelrikosta ja liikunnasta: http://www.niveltieto.net/