Seuratukea myös kansanterveys- ja vammaisyhdistyksille

4.6.2009

Helsingin ja Uudenmaan näkövammaisten yhdistys sai ainoana vammaisyhdistyksenä opetusministeriön myöntämää seuratukea päätoimisen työntekijän palkkaamiseen. Lisäksi viisi vammais- tai kansanterveysyhdistystä sai pienemmän summan lasten ja nuorten tai aikuisten liikuntatoimintaan.

Suoraan paikallistasolle kohdistettua, vain tänä vuonna jaossa ollutta palkkatukea haki 500 seuraa ja sai kovan karsinnan jälkeen noin 200 seuraa. Tukea myönnettiin 664 hankkeelle yhteensä 7 miljoonaa euroa. Tuki kattaa enimmillään puolet palkkauskuluista. Helsingin ja Uudenmaan näkövammaisten yhdistys oli yksi palkkatuen saajista.

Seuratoiminnan kehittämistuen avulla pyritään vahvistamaan seuratoiminnan laatua sekä lisäämään harrastamisen mahdollisuuksia eri-ikäisille. Palkkatuen tavoitteena on saada 20 000 uutta harrastajaa. Lisäksi tuen avulla pyritään parantamaan nykyisten harrastajien tyytyväisyyttä ja toiminta-aktiivisuutta seurassa.

Mielenterveysyhdistys yksi aikuisten liikuntatuen saajista

Päätoimisten palkkaustuen lisäksi jaettiin 1 000–6 000 euron suuruisia toiminnallisia tukia. Lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen tarkoitettua tukea myönnettiin 604 500 euroa yhteensä 373 seuralle. Ensimmäistä kertaa jaettua tukea aikuisliikunnan kehittämiseen oli jaossa 150 000 euroa. Myös molempien toiminnallisten tukien osalta karsinta oli kova.

Kansanterveys- ja vammaisyhdistyksistä viisi sai toiminnallista tukea. SoveLin jäsenjärjestöjen paikallisyhdistyksistä Mielenterveysyhdistys Kello ry sai 1 000 euroa aikuisten liikuntatoiminnan kehittämiseen. Yhdistys toimii Jyväskylässä.

Muut aikuisten liikuntaan tukea saaneet paikallisyhdistykset olivat Itä-Hakkilan Kilpa ry (SKLU) ja Kuopion Invalidit ry (SIU). Lasten ja nuorten liikuntaan avustusta saivat Kirkkonummen kehitysvammaisten tuki r.y. (SKLU) ja Keski-Suomen Näkövammaiset ry (NKL).

– Vaikka summat eivät kuulosta kovin suurilta, monelle vammais- ja kansanterveysyhdistykselle ja niiden keskusjärjestöillekin tällaiset tuet ovat elintärkeitä liikuntatoiminnan kehittämiseksi, sanoo SoveLin ts. toiminnanjohtaja Sari Kivimäki.

Päätoimisen palkkatukea oli jaossa vain tänä vuonna, mutta lasten ja nuorten sekä aikuisliikunnan kehittämiseen tarkoitettua toiminnallista tukea jaetaan jälleen ensi vuonna.

Teksti: Heidi Hölsömäki

Lähde: www.seuratuki.fi