Astmaviikolla kannustetaan hyvään hoitoon ja liikuntaan

7.5.2009

Vinkkihyrrä on yksi liikuntaan inspiroivista puistotauluista. Taulut on kehittänyt Nuori Suomi yhteistyössä Lappsetin, Kerkon sekä Hengitysliitto Helin kanssa ja niiden tavoitteena on, että käyttäjät saisivat niiden avulla täyden ilon irti omista liikunnallisista lähipuistoistaan.
Vinkkihyrrä on yksi liikuntaan inspiroivista puistotauluista. Taulut on kehittänyt Nuori Suomi yhteistyössä Lappsetin, Kerkon sekä Hengitysliitto Helin kanssa ja niiden tavoitteena on, että käyttäjät saisivat niiden avulla täyden ilon irti omista liikunnallisista lähipuistoistaan.

Hengitysliitto Heli lahjoittaa kunnille vinkkihyrriä, joilla halutaan kannustaa ihmisiä liikkumaan omassa arkiympäristössään. Hengityssairauksissa tärkeää on sopiva hoito ja riittävä liikunta.

Astmaviikon kunniaksi Hengitysliitto Helin paikallisyhdistykset lahjoittivat 110 vinkkihyrrää eri puolille Suomea.

– Tämä on pieni alku. Toivomme, että lahjoitukset kannustavat kuntia hankkimaan lisää hyrriä puistoihin ja innostamaan ihmisiä lähiliikuntaan, Hengitysliitto Helin liikunnan suunnittelija Janne Haarala sanoo.

Vinkkihyrrä on tarkoitettu alueille, jossa on erilaisia kiinteitä leikkipaikkavälineitä. Taulussa ratkaistaan nuolta pyörittämällä, mitä leikkiä tai liikuntamuotoa puistossa seuraavaksi voisi kokeilla.

Liikuntaneuvontaa apteekista

Uudenlaisena yhteistyömuotona Heli on mukana käynnistämässä apteekista saatavaa liikuntaneuvontaa, jota kokeillaan ensimmäistä kertaa Tampereella astmaviikon aikana.

– Liikunta-alan asiantuntija antaa apteekissa vinkkejä liikkumiseen ja jakaa tietoa hengityssairauksista, Haarala kertoo.

Kokeilun taustalla ovat Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, Hengitysliitto Heli ja Apteekkariliitto. Toimijat neuvottelevat laajemmasta yhteistyöstä Tampereen-kokemusten pohjalta, tavoitteena on, että malli leviää ympäri Suomea.

– Astmaviikon tempauksesta saatavia kokemuksia tullaan hyödyntämään valtakunnallisen mallin suunnittelussa ja kehittämisessä, Haarala kertoo.
Astmaa sairastavat voivat nykyisin saada erillispalveluna neuvontaa lääkkeistä ja omahoidosta 15 apteekissa. Astmayhdyshenkilöitä on 700 apteekissa, ja tavoitteena on laajentaa neuvontaa. Terveysliikunta on tärkeä osa astman omahoitoa.

Allerginen nuha kannattaa hoitaa

Hengitysliitto Helin tämänvuotisen Astmaviikon pääteemana on allerginen nuha. Astma ja allerginen nuha ovat usein yhteydessä toisiinsa: allergista nuhaa sairastavalla on suurempi riski saada astma, astmaatikolla hoitamaton allerginen nuha taas voi pahentaa astmaoireita.

– Nenä on keuhkojen jatke ja on tärkeää, että allerginen nuha hoidetaan kuntoon. Se helpottaa myös liikkumista ja urheilemista, kertoo Janne Haarala Hengitysliitto Helistä.

Astmaviikon aikana Helin paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia yleisötilaisuuksia ja tapahtumia eri puolilla Suomea. Astmaviikon yhteydessä yhdistykset lahjoittavat liikuntahyrrien lisäksi 1 000 kappaletta Helin keräysvaroilla hankittuja, astman omahoidossa tarvittavia PEF-mittareita. Terveyskeskukset antavat ne eteenpäin vasta astmaan sairastuneille.

Liikuntaa iloksi ja terveydeksi

Hengitysliitto Heli järjestää paikallisyhdistyksineen monenlaista liikuntatoimintaa. Seuraava isompi tapahtuma on 6. kesäkuuta järjestettävä perhetapahtuma Sastamalassa, mutta yhdistykset järjestävät toimintaa myös ympäri vuoden.

– Yhdistyksemme tapaamisiin, kerhoihin, liikuntaryhmiin ja -tapahtumiin osallistuvan ei tarvitse hävetä niiskuttavaa nenäänsä. Meillä monilla on jonkinlaista kröhää tai niiskutusta, ja muut tietävät, miltä tuntuu, kun on koko ajan nenä tukossa, Tarja Saari Tampereen Hengitysyhdistyksestä kertoo.

Teksti: Heidi Hölsömäki ja Hengitysliitto Heli

Lisätietoa:
Vinkkihyrrät ja tietoa lähiliikuntapaikoista Nuori Suomi Ry:n sivulta: www.lahiliikuntapaikat.fi

Astmaviikon kampanjasivustolla löytyy tietoa allergisesta nuhasta, ja samalla voi käydä kokeilemassa karaoken laulamista nenä tukossa: www.dedädukosha.fi

Koko kansan perheliikuntatapahtuma Sastamalassa: Perheet pihalle

Tamperelaisen juttu liikuntaneuvonnasta: Apteekista apua myös sohvaperunatautiin