Seuratuki kiinnostaa myös kansanterveysjärjestöjä

21.4.2009

Opetusministeriön jakamaa uutta liikuntarahoitusta, seuratoiminnan kehittämistukea, haki yhteensä liki 500 seuraa. Lasten ja nuorten urheiluun saapui 857 tukihakemusta ja aikuisliikuntaan 338. Hakuun ehti mukaan 12 kansanterveys- ja vammaisyhdistystä.

SoveLin jäsenjärjestöjen paikallisyhdistyksiltä saapui yhteensä kuusi seuratukihakemusta. SoveLin ts. toiminnanjohtaja Sari Kivimäki on iloinen, että niinkin moni yhdistys ehti reagoida seuratukihankkeeseen.

– Hakutahti oli vähän turhan nopea paikallisyhdistyksille. Heillä ei välttämättä ole kokemusta hakemusten laatimisessa, ja yhteistyökumppaneiden löytäminen vie myös aikaa. Yhdistysten haasteena oli myös omarahoitusosuuden vähäisyys, Kivimäki sanoo.

Pääasiassa yhdistykset hakivat seuratukea aikuisten terveyttä edistävään liikuntaan: säännöllisen uuden toiminnan käynnistämiseen, kuntayhteistyön kehittämiseen, aikuisliikunnan starttiohjelman käynnistämiseen, ohjaajien osaamisen lisäämiseen ja liikuntatapahtumien järjestämiseen.

SoveLi suoritti "lajiliittona" omien jäsenjärjestöjensä yhdistysten ensimmäisen kierroksen hankearvioinnin yleisten kriteerien pohjalta. Minimivaatimuksina esimerkiksi aikuisten terveyttä edistävässä liikunnassa oli seuran/yhdistyksen hallituksen päätös hankkeen toteuttamisesta, hankkeen toimintasuunnitelma, hankkeen vastuuhenkilö ja mitattavat tavoitteet.

– Tavoitteena piti olla uusien aikuisten liikuntaryhmien perustaminen, omatoimisen liikunnan tukeminen seuratoiminnan keinoin ja/tai nykyisen aikuisliikunnan laadun kehittäminen, Kivimäki kertoo.

Arviointikierros jatkuu liikunnan aluejärjestöjen, SFI:n, TUL:n ja muiden liikuntajärjestöjen arvioinnilla. Tieto tukipäätöksestä tulee seuroille ja yhdistyksille 22.5.2009 mennessä.

Tänä vuonna aikuisten terveyttä edistävän liikunnan kehittämiseen jaetaan 150 000 euroa, joista yksittäinen hanke voi saada tukea 1 000 – 8 000 euroa ajalle 1.8.2009–31.7.2010.

Seuratukihankkeen aiesopimuksen mukaan vuosien 2009–2011 toiminnalliset tuet tulevat hakuun vuosittain. Seuraavasta hakuajasta tiedotetaan myöhemmin.

Teksti: Heidi Hölsömäki

Lisätietoa: www.seuratuki.fi