Porukalla-tapahtumat liikuttavat yli 56000:tta

18.5.2006

Hoikan terveysliikuntamaasta löytyy muun muassa erilaisia pallopelejä ja kiipeilutelineitä, joiden parissa viihtyvät isot ja pienet. 
Kuvat: Hämeen Liikunta ja Urheilu, Vilja Pylsy
Hoikan terveysliikuntamaasta löytyy muun muassa erilaisia pallopelejä ja kiipeilutelineitä, joiden parissa viihtyvät isot ja pienet. Kuvat: Hämeen Liikunta ja Urheilu, Vilja Pylsy


Toukokuun aikana järjestetään yli 200 perheliikuntatapahtumaa Hangosta Kajaaniin ja Raumalta Joensuuhun. Yksi Porukalla-tapahtumista pidettiin Karkussa Hoikan terveysliikuntamaassa.

Porukalla-perheliikuntapahtumia toteuttavat toukokuun ajan perheiden ja liikunnan parissa toimivat järjestöt, yhdistykset, seurat, päiväkodit ja koulut. Tapahtumat ovat osa perheliikuntaverkoston Liiku terveemmäksi -hanketta, jossa kannustetaan järjestöjä, yhdistyksiä, kuntia, kouluja, työpaikkoja ja muita yhteisöjä järjestämään sellaista toimintaa, joka edistää liikuntaa osana terveellisiä elämäntapoja.  

Osa Porukalla-tapahtumista on suunnattu tietyille ryhmille, mutta myös kaikille avoimia liikuntapäiviä on pidetty - toukokuun lopussa (28.5.) ehtii vielä ainakin Kajaanin Porukalla-tapahtumaan. Porukalla-tapahtuman kotisivuita löytyy jatkokäyttöäkin varten muun muassa hyödyllisiä perheliikunnan toimintamalleja (linkki sivun lopussa).

Moni Porukalla-tapahtuma on järjestetty usean tahon yhteistyönä. Niin myös Karkussa Hoikan terveysliikuntamaassa pidetty liikunnallinen Porukalla-päivä, jota oli järjestämässä 16 alueellista toimijaa. SoveLin jäsenjärjestöistä mukana olivat Sydänliiton Pirkanmaan ja Satakunnan Sydänpiirit, Suomen Diabetesliitto ja Hengitysliitto Heli.

Karkussa perheet leikkivät ja liikkuivat

Kiipeily, palloilu, frisbeegolf, jumppa, pihashakki ja musiikki panivat monen perheen energiat liikkeelle lauantaina Hoikan terveysliikuntamaassa järjestetyssä Porukalla-perheliikunta-tapahtumassa. Tapahtuma keräsi yhteen perheitä niin lähistöltä kuin kymmenien kilometrien päästä. Kaikkiaan osallistujia oli lähes 500. 

Tilaisuuden avaussanoissa Terveyden edistämisen keskuksen toiminnanjohtaja Mika Pyykkö muistutti, että arjen ympäristö muodostaa merkittävän raamin kaikkien terveydelle. Nämä ympäristöt eivät muotoudu itsestään, vaan me kaikki muokkaamme niitä omalla toiminnallamme. Siksi lapsen terveyden edistämistä käsiteltäessä onkin pohdittava aikuisten arvoja, arvostuksia ja käytännön tekoja.

- Lapsen terveyden edistäminen edellyttää lasten harrastusmahdollisuuksista huolehtimista ja lasten parissa toimivien järjestöjen toimintaedellytysten varmistamista. Näiden toimintojen kaikin puolin riittävä resursointi voi vaatia kuntatasolla rohkeutta tiukan taloustilanteen takia. Toisaalta se lienee niitä ainoita ratkaisuja, joilla osaltaan varmistetaan lasten terveys pitkällä tähtäimellä, Mika Pyykkö painotti.

Perheiden aika kuluu arkirutiineissa

Hengitysliiton liikunnansuunnittelija Janne Haarala on huolissaan siitä, että perheissä perheenjäsenet harrastavat usein kukin tahollaan ja yhteinen aika kuluu arkirutiineista selviytymiseen. Lisäksi työelämän vaativuus ja kiireinen elämänrytmi vähentävät perheiden yhdessäoloaikaa. Näin perheen yhdessäolo ja sisäinen vuorovaikutus vähenee.

Perheliikunnan tavoitteita ovat mm. lasten kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen, aikuisten ja lasten terveysliikunnan tarjoaminen, perheen vuorovaikutussuhteiden tukeminen sekä perheiden kasvatustyön tukeminen. Perheet kannustetaan liikkumaan ja kokemaan asioita yhdessä. Turhan tiukkapipoisesta touhuamisesta ei ole kysymys, vaan tarkoitus on pitää yhdessä hauskaa.

Karkussa vietetyn alueellisen Porukalla-tapahtuman järjestivät: Hämeen Liikunta ja Urheilu, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Pirkanmaan Sydänpiiri, Satakunnan Kansansoutu, Satakunnan Sydänpiiri, Suomen Diabetesliitto, Suunta-Sepot, VaLePa, FC Vapsi, Vammalan Naisvoimistelijat, Vammalan retkeilijät, Vammalan Shakkikerho, Nokia, Porin ja Vammalan kaupungit ja Hengitysliitto Helin Hoikka.

Lisätiedot Hoikan tapahtumasta: Janne Haarala, 050 522 4094, janne.haarala@hoikka.fi

Lisätiedot Porukalla-tapahtumasta ja Liiku terveemmäksi -hankkeesta sekä vinkkejä perheliikunnan järjestämiseen:
http://www.perheliikunta.fi/cgi-bin/hilavitkutin/hilavitkutin.cgi?S08