Soveltavan liikunnan apuvälineet –kirja palkittiin

10.5.2006


Terveyden edistämisen keskus palkitsi vuoden 2006 parhaana terveysaineistona Soveltavan liikunnan apuvälineet -kirjan. Kunniakirjalla ja Terveyden Pylväällä palkittu kirja Soveltavan liikunnan apuvälineet on ainoa laatuaan Suomessa – eikä muualtakaan tiedetä vastaavaa. Kirjan julkaisija on Edita Publishing Oy.

Vuoden 2006 parhaat terveysaineistot -kilpailussa oli mukana 130 erityyppistä aineistoa, ja niistä 6 loppukilpailussa. Kunniamaininnalla palkittiin Sylva ry:n kirja Lapseni on kuollut – jäi jälkeen kaipuu, jäi sanaton suru. Terveyden edistämisen keskus jakoi palkinnot 15. kerran.

Liikuntaan löytyy runsaasti apuvälineitä

Sairauden, vammautumisen tai jonkun muun syyn vuoksi alentunut toimintakyky ei ole este aktiiviselle liikkumiselle. Vuoden 2006 parhaana terveysaineistona palkittu Soveltavan liikunnan apuvälineet -kirja esittelee keskeisimmät liikuntavälineet ja perehdyttää lajien sääntöihin ja ominaisuuksiin. Kirjan ovat toimittaneet fysioterapeutti Osku Kuutamo ja toimittaja Heidi Hölsömäki.

Osku Kuutamo muistuttaa, että mitä vaikeammin ihminen on vammautunut, sitä tärkeämpiä ovat liikuntavälineet.

– Kun tavallinen hiihtäjä kiinnittää jalkansa monojen avulla suksiin, liikuntarajoitteinen tarvitsee samaan tarkoitukseen hiihtokelkan. Tai kun vammaton ihminen pistää lenkkarit jalkaan ja kipaisee pururadalle, tarvitsee alaraajahalvautunut erikoisvalmisteisen pyörätuolin.

Kun palkittua kirjaa selailee, vakuuttuu todella, ettei sellaista rajoitetta olekaan, jonka vuoksi pitäisi kieltäytyä liikkumisesta. Soveltavaan liikuntaan on tarjolla runsaasti erilaisia apuvälineitä ja havainnollisesti kuvitettu kirja käsittelee aihetta hyvin seikkaperäisesti.

Terveyden edistämisen keskuksen palkintoraati perusteli kirjan valintaa vuoden 2006 parhaaksi terveysaineistoksi:

– Kirja antaa monipuolista ja perusteellista tietoa vammaisten liikunnan mahdollisuuksista. Se on selkeä, liikkumaan kannustava ja ennakkoluuloja murtava. Kirjassa tulee esille liikunnan riemu - mikään ei ole mahdotonta. Kirjassa myös tuetaan ajatusta, että jokaisessa ihmisessä on terveyttä. Kirja on tasa-arvoa edistävä ja kansanterveydellisessä mielessä erittäin tärkeä.
Soveltavan liikunnan apuvälineet -kirja on ainutlaatuisen laaja ja perusteellinen lähdeteos niin alan ammattilaisille kuin vammautuneelle itselleen ja hänen läheisilleen.

Laadukkaat terveysaineistot käyttöön

Terveyden edistämisen keskus (Tekry) arvioi vuosittain 100–130 terveysaineistoa, jotka osallistuvat myös vuoden parhaat terveysaineistot -kilpailuun. Terveysaineistojen arviointityön tavoitteena on aineistojen laadun kehittäminen, ja tuhannet terveysaineistot ovat kulkeneet arvioinnin kautta yli neljänkymmenen vuoden ajan. Tekry on arvioinut aineistoja jo vuodesta 1963 lähtien.

Lähes 400 laadukasta ja arvioitua terveysaineistoa terveyttä edistävän työn tueksi ja koulutusaineistoksi erilaisille kohderyhmille löytyvät osoitteesta: http://www.tekry.fi/

Soveltavan liikunnan apuvälineet kirjaa voi tilata Suomen Invalidien Urheiluliitosta, puh 045 677 0516, solia@solia.info
Hinta: 26 euroa + toimituskulut