MeSojat mukana Suomi Meloo –viestissä 11.-18.6.

9.6.2005

Suomi meloo 2005 viesti saapuu Piikkiön Harvaluodon vaihtopaikalle ti 14.6. klo 05.00. Kuva: Raija Luona-Helminen
Suomi meloo 2005 viesti saapuu Piikkiön Harvaluodon vaihtopaikalle ti 14.6. klo 05.00. Kuva: Raija Luona-Helminen
Viestin johtovene rantautuu
Viestin johtovene rantautuu
Vaihtopaikan tunnelmaa
Vaihtopaikan tunnelmaa

Meriosuuksien mukanaolo tuo uusia haasteita myös MS-liiton melojille


Suomen MS-liitto on koonnut viikon kestävään Suomi Meloo –kanoottiviestiin oman joukkueen. Suomi Meloo on Suomen Kanoottiliiton ja Suomen Ladun omistama tapahtuma, jonka tehtävä on melonnan edistäminen. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1985 alkaen. Tänä vuonna reitti kulkee Lohjalta Raumalle.

MS-liiton MeSojat-nimellä kulkevan joukkueen kokonaisvahvuus on 22 henkilöä. Heistä 7 sairastaa MS-tautia tai muuta neurologista pitkäaikaissairautta, 6 on sairastavien omaisia ja 9 muuta järjestöväkeä.

- Melonta on jo pitkään ollut MS-yhdistysten jäsenistön suosikkilajeja. Fyysisiltä vaatimuksiltaan se soveltuu erinomaisesti monille sairastaville. Lisäksi luonnon läsnäolo ruokkii meissä kaikissa myös henkistä hyvää oloa ja mielenvirkeyttä, kertoo MS-liiton liikunnan suunnittelija Riitta Samstén.

Reitti on jaettu 32 osuuteen, joiden pituus vaihtelee alle 10 kilometristä aina 40 kilometriin saakka. Yötä päivää etenevää viestiä melotaan yhdessä letkassa noin 5 kilometrin tuntivauhdilla. Joukkueet päättävät keskenään melontaosuuksiensa jaosta melojien kokemuksen mukaan.

MS-liitto on kehittänyt osuuksien jakoa helpottamaan mm. laskettelurinteistä ja koskireiteistä tutun värikoodauksen, jossa vihreä, sininen, punainen ja musta kuvaavat reitin vaikeusastetta helpommasta vaativimpaan. Vaikeusasteeseen vaikuttavat osuuden pituus ja olosuhteet, esimerkiksi avovedellä tuulisuus.

- Nyt värikoodit ovat vain MS-liiton käytössä, mutta jatkossa ne saatetaan ottaa myös laajempaan käyttöön, kertovat koodausta kehittäneet MS-liiton aluesihteeri Ismo Linnus ja MeSojien kippari Kimmo Karjalainen.

MS-liitto on panostanut jo pitkään liikuntatoiminnan kehittämiseen. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun liitto hyväksyttiin valtionapukelpoiseksi liikuntajärjestöksi. Suomi Meloo –viestiin osallistuminen on yksi juhlavuoden ohjelmista. Luvassa on vielä mm. liikuntaseminaari, joka järjestetään NeuroExpo-messutapahtuman yhteydessä 16. syyskuuta Turussa.

Lisätiedot ja haastattelujärjestelyt reitin varrella:
MS-liiton suunnittelija Riitta Samstén, puh. 0400 828 536

Lisätiedot Suomi Meloo –viestistä: http://www.suomimeloo.fi/

Lähde:www.ms-liitto.fi