Lahjoituksilla lisää liikunnan apuvälineitä

19.4.2005

Sisäcurlingista on tullut yhä suositumpi laji boccian rinnalle. Työntökepin avulla lajia voi pelata silloinkin, kun kiven liu'uttaminen käsin ei onnistu.
Sisäcurlingista on tullut yhä suositumpi laji boccian rinnalle. Työntökepin avulla lajia voi pelata silloinkin, kun kiven liu'uttaminen käsin ei onnistu.
Teija Leino lahjoitti syntymäpäivämuistamisensa liikunnan apuvälineiden hankkimiseen.
Teija Leino lahjoitti syntymäpäivämuistamisensa liikunnan apuvälineiden hankkimiseen.

Soveltavan liikunnan apuvälinevuokraamot Maskussa, Rovaniemellä ja Helsingissä ovat ahkerassa käytössä. Lahjoitukset tuovat uusia apuvälineitä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden ihmisten käyttöön, sillä rahaa välineiden hankintaan on vähän.

Maskulainen Teija Leino pyysi syntymäpäivälahjansa rahana, jotta se voitaisiin käyttää liikunnan apuvälineiden hankintaan. 40-vuotisjuhlien vieraat olivat avokätisiä, ja lahjoituksia kertyi yli 1600 euroa. Lahjoituskohde on Leinolle ennestään tuttu, sillä hänen tyttärensä Katariina Leino on lainannut sieltä muun muassa pyörätuoliin kiinnitettävän käsipolkupyörän.

– Tänä talvena Katariina lainasi vuokraamosta Biski-laskettelukelkan, jonka avulla hän pääsi ensimmäistä kertaa laskettelurinteeseen tasavertaisena muiden laskettelijoiden kanssa. Tällaisia välineitä tarvitaan ehdottomasti lisää, ja siksi halusin osoittaa syntymäpäivämuistamiseni SoveLille, Leino sanoo.

Lahjoitussummalla Soveltava Liikunta SoveLi ry hankkii sisäcurlingiin tarvittavia välineitä sekä pelikassin, joka sisältää kattavan kokoelman palloja, mailoja ja muita pelivälineitä.

Välineet sijoitetaan Soveltavan liikunnan apuvälinevuokraamo Solian Maskun- (Seppäläntie 90, Masku) ja Lapin-yksikköihin (Hiihtomajantie 2, Rovaniemi).

– Curling-välineet tulevat tarpeeseen, koska lajin kysyntä kasvaa koko ajan. Sovelletuilla pelivälineillä ja säännöillä sitä voivat pelata myös esimerkiksi pyörätuolia käyttävät ihmiset, kertoo Maskun vuokraamosta vastaava Jenni Mehtälä.

Kalliita liikuntavälineitä on hyvä kokeilla ennen ostamista

Monet sovelletun liikunnan välineet ovat niin kalliita, ettei niitä kannata ostaa ainakaan heti omaksi. Esimerkiksi laskettelukelkka maksaa noin 3000 euroa, ja moni laskija tarvitsee sitä vain pari viikkoa vuoden aikana. Liikuntavälineiden hankintaan saa vain harvoin yhteiskunnan tukea.

Vammais-, liikunta- ja kansanterveysjärjestöt ovat kehittäneet soveltavan liikunnan apuvälinevuokrausta useamman vuoden ajan niin, että liikkujat voivat vuokrata ja kokeilla haluamiaan välineitä. Laskettelu- ja pelivälineiden lisäksi Solia-vuokraamoissa on muun muassa erilaisia sovellettuja pyöriä ja kajakkeja sekä urheilupyörätuoleja.

Soveltavan liikunnan apuvälinevuokraamoja on nykyisin Maskussa, Rovaniemellä ja Helsingissä, ja välineitä voi tilata kaikkialle Suomeen. Toimintaa hallinnoi Suomen Invalidien Urheiluliitto ry (SIU) ja sitä rahoittavat opetusministeriö ja Raha-automaattiyhdistys.

– Lahjoitukset tulevat tarpeeseen. Nykyinen toiminta-avustus riittää lähinnä vuokraamotoiminnan pyörittämiseen, sanoo toiminnanjohtaja Pertti Pousi SIUsta.

Vastaavia lasten ja nuorten toimintavälineitä vuokraa Kehitysvammaisten Tukiliiton perustama Malike, jolla on vuokraamoja Helsingissä, Tampereella, Vaasassa ja Jyväskylässä. Malikkeen välineistä lähes kaikki on saatu lahjoituksina.

 

Lisätietoa vuokraamojen toiminnasta:
Toiminnanjohtaja Pertti Pousi, Suomen Invalidien Urheiluliitto, puh. (09) 6131 9252, http://www.solia.info/
Projektipäällikkö
Päivi Havas, Malike, gsm 050 569 5331, http://www.malike.fi/

Lisätietoa Soveltava Liikunta SoveLista:
Toiminnanjohtaja Raija Luona-Helminen, gsm 040 511 5941 ja www.soveli.fi