Perhelomien liikuntasuositukset ilmestyneet

11.2.2005

Yhä suurempaa suosiota saavuttaneet perheliikuntalomat ovat saaneet yhteiset laatusuositukset. Asialla on ollut Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunta.

 

Perheliikuntalomia järjestävät eri yhteisöt, järjestöt, urheiluopistot, kylpylät ja muut matkoja sekä leirejä järjestävät tahot. Perhelomien kysyntä on nousussa ja monissa urheiluopistoissa ne ovat suosituimpia tuotteita. Perhelomien ohjattu toiminta sisältää yhteistä liikkumista; pelejä, luontoliikuntaa ja kisailuja.

Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunnan (TELI) perheliikuntatyöryhmä selvitti keväällä 2004 perheliikuntalomapakettien sisältöä Suomessa.  Perheliikuntalomien laatusuositusten perustana ovat toimineet tämä kysely, Kuluttajaviraston ohjeet, terveysliikuntasuositukset, kuluttajansuojalaki sekä kulutustavaroiden ja kuluttajapalveluiden turvallisuutta säätelevät lait. 

Laatusuositukset lähtevät perheliikunnan arvoista ja tavoitteista.  Suosituksissa määritellään ohjaajien osaamiseen, turvallisuuteen ja mainonnan totuudenmukaisuuteen liittyviä seikkoja. 

Laatusuositukset on koottu kuluttajan ja järjestäjän yhteisten pelisääntöjen pohjaksi. Ne tarjoavat työvälineen tai muistilistan myös elinkeinonharjoittajalle, laitokselle, toiminnan toteuttajalle, arvioijalle tai palvelun tilaajalle. Lisäksi laatusuosituksilla voidaan helpottaa avustusten jaon perusteita ja viranomaisten valvontatyötä. Yhteiset laatusuositukset helpottavat lomanjärjestäjien yhteistyötä sekä ohjaajien kouluttamista.

Perheliikunta on terveyttä edistävää liikuntaa, jota koko perhe ja lähipiiri, lapset, nuoret, vanhemmat, isovanhemmat ja ystävät voivat harrastaa yhdessä. Perheliikunnan tavoitteina ovat lasten, nuorten ja aikuisten liikunnallisen aktiivisuuden ylläpitäminen ja lisääminen, lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen, perheen sosiaalisen vuorovaikutuksen edistäminen sekä kasvatustyön tukeminen.

Valtakunnallista perheliikuntatoimintaa kehittää Terveyttä edistävän liikunnan kehittämistoimikunnan perheliikuntatyöryhmä (TELI) Suomen Latu ry:n johdolla. Perheliikuntalomien laatusuositukset voi tulostaa perheliikuntaverkoston  nettisivuilta perhelomat-kohdasta.

Esimerkkejä perheliikunnan laatusuosituksista. Lisätietoa: www.perheliikunta.net, laatusuositukset (PDF)

Lähde: SLU, Liikunnan ja Urheilun Maailma 02/05, www.slu.fi

Käy tutkimassa myös perheliikunnan koulutuskalenteria vuodelle 2005Lisätietoja: http://www.perheliikunta.net