Gramex-sopimus voimaan 1.1.2005

2.12.2004

SLU:n on solminut sopimuksen musiikin esittämisestä järjestäytyneen liikunnan parissa Teosto ry:n ja Gramex ry:n kanssa. Sopimus alkaa toteutua kokonaisuudessaan vuoden alusta, jolloin sopimus myös Gramexin kanssa astuu voimaan. SLU:n ja Gramexin välisen sopimuksen perusteella voivat kaikki SLU:n lajiliitot ja muut jäsenjärjestöt käyttää äänitemusiikkia vapaasti erilaisissa urheilu- ja liikuntatapahtumissaan sopimuksessa mainituin rajoituksin. Edellytyksenä on aina, että tapahtuman, toiminnan tai tilaisuuden järjestäjä on SLU:n lajiliitto, seura tai joukkue.

”Sopimus kattaa urheiluun ja liikuntaan liittyvän tavanomaisen musiikin käytön. Muu musiikin käyttö esimerkiksi varainhankinta pääsymaksullisella tilaisuudella, musiikin käyttö liiketoiminnassa tai musiikkivideoiden käyttö, edellyttää erillistä sopimusta”, Gramexin asiakaspalvelupäällikkö Leena Pitkänen sanoo.

Musiikin esittämisen lisäksi sopimus määrittelee musiikin tallentamisen (kopioimisen) tarkkaan. Gramexin osalta kopiointilupa koskee vain Soutuliittoa, SVoLi ry:tä ja Tanssiurheiluliittoa.

Gramex ry on Suomen suurin musiikkialan tekijänoikeusjärjestö. Gramex-korvauksia kerätään äänitemusiikin käytöstä, mutta ei elävästä musiikista. Gramex edustaa yli 32.000 suomalaista taiteilijaa ja tuottajaa. Lisäksi se edustaa lukuisia ulkomaisia oikeudenomistajia ja palvelee yli 20.000 musiikin käyttäjää. Gramex edistää myös merkittävästi kotimaisen esittävän säveltaiteen ja äänitetuotannon toimintaedellytyksiä.

SLU:n sopimus musiikin tekijänoikeusjärjestöjen kanssa kattaa kaikki SLU:n lajiliitot ja muut jäsenjärjestöt. Sopimuksilla koko järjestäytynyt liikunta liittyy yhteiseen musiikin käytön tekijänoikeuskorvausjärjestelmään. Sopimusten ansiosta liikunta- ja urheiluseurat voivat nyt vapaasti käyttää musiikkia eri tilaisuuksissa, tapahtumissa sekä liikuntatunneilla. Sopimus ei kuitenkaan kata tapahtumia, joissa on yli 15000 katsojaa tai osallistujaa. Isojen tapahtumien rajanvedosta ja hinnasta tapahtuman järjestäjä neuvottelee tapahtumakohtaisesti Teoston ja Gramexin kanssa.

”Kun tapahtuma järjestetään ja siitä ilmoitetaan esimerkiksi poliisille, on lupailmoitukseen muistettava merkitä Gramexin lupanumero LII 040. Näin tiedämme, että järjestäjälle kuuluvat korvaukset  sisältyvät SLU:n sopimukseen ja näin äänitemusiikin käyttäjä välttyy aiheettomalta laskulta", Pitkänen muistuttaa.

Lisätietoa: Minna Auvinen, Gramex, puh. 09 6803 4024, minna.auvinen@gramex.fi
Rainer Anttila, SLU, erityisasiantuntija, puh. 09 3481 2301,
rainer.anttila@slu.fi

TEOSTO (sopimusnumero on 125 21991, voimassa 1.9.2004-31.12.2005)

Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien tekijänoikeusjärjestö.

Teosto myöntää musiikin käyttöön luvat musiikin tekijöiden ja kustantajien puolesta. Teosto edustaa noin 15 000 kotimaista sekä noin kahta miljoonaa ulkomaista tekijää ja kustantajaa. Musiikin käytöstä keräämistään korvauksista Teosto jakaa vuosittain 87 prosenttia musiikin tekijöille ja suomalaisen musiikin edistämiseen. Lopuilla 13 prosentilla katetaan toimintakulut. www.teosto.fi

GRAMEX
(sopimusnumero LII040, sopimus astuu voimaan 1.1.2005)

Esittävien taitelijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys.

Gramex kerää korvaukset äänitemusiikin käytöstä musiikin esittäjien ja tuottajien puolesta. Gramex edustaa noin 26 000 esittävää taiteilijaa ja 5 400 äänitetuottajaa. Keräämistään korvauksista Gramex jakaa noin 86 prosenttia esittäville taiteilijoille ja äänitteiden tuottajille sekä kotimaisen musiikin edistämiseen ( ESEK). www.gramex.fi

SLU:n : SLU, Liikunnan ja Urheilun Maailma, 18/04, http://www.slu.fi/