Linkki Liikuntaan vammaisille nuorille

24.9.2004

Keskuspuiston ammattiopiston Linkki Liikuntaan -hanke aktivoi lähes 300 vammaista nuorta liikkumaan ilman esteitä.

Kick-bike, kevyesti rullaava potkittava rollaattori, pehmeä sählymaila ja erikoisistuimella varustettu polkupyörä ovat esimerkkejä apuvälineistä, jota osa nuorista tarvitsee liikuntaharrastuksen aloittamiseen.

Keskuspuiston ammattiopiston Linkki liikuntaan -hanke on tarjonnut liikuntavirikkeitä kolmellesadalle vammaiselle nuorelle ja heidän opettajilleen. Hanke on yksi Suomen neljästä Euroopan komission hyväksymästä Liikuntakasvatuksen vuoden hankkeista.

"Iloista ja innostavaa tekemistä tarvitaan opiskelupäivän jälkeen, jotta arkipäivät eivät olisi pelkkää koulua ja asuntolassa tai kotona oleilua. Toivomme, että saisimme sytytettyä kipinää ja mielenkiintoa uusia asioita kohtaan ja tämä jatkuisi hankkeen jälkeenkin”, sanoo kehittämispäällikkö Liisa Metsola.

Keskuspuiston ammattiopisto on ammatillinen erityisoppilaitos, jonka kuudestasadasta oppilaasta noin puolet opiskelevat kuntouttavalla ja valmentavalla linjalla, jonka tarkoitus on edistää itsenäiseen elämään tarvittavia taitoja ennen varsinaista erityisammattikoulun käymistä. Kuntouttavan linjan opiskelijoista osalla vammaisuus vaikuttaa liikkumismahdollisuuksiin lievemmin, osa taas tarvitsee pyörätuolia ja korvaavia kommunikointivälineitä puheen sijalle.

Vuodenajoilla omat juttunsa

”Ensimmäinen kolmen viikon liikuntajakso pidettiin talvella. Jokainen kahdeksasta opiskelijasta ja avustajista koostuva opiskelijaryhmä meni vuorollaan Espoon Oittaalle Suomen Ladun urheilukeskukseen, jossa kokeiltiin apuvälineiden avulla mäenlaskua, lumikenkäilyä, potkukelkkailua ja elämysrataa”, Liisa Metsola kertoo.

Oittaa pidettiin retkikohteena myös seuraavissa tapahtumissa. Toukokuussa ryhmät suunnistivat sinne luontoon liikkumaan ja kokeilemaan purjehdusta, kanootteja ja suunnistusrataa. Kesäkuussa puolestaan vietiin valmentavan linjan henkilökunta eli noin 200 henkilöä tutustumaan erilaisiin lajeihin - esimerkiksi kuulon perusteella tapahtuvaan ammuntaan ja erilaisiin toimintaratoihin. Viimeisin tapahtuma pidettiin syyskuun kolmantena. Kaikki ryhmät tulivat tapahtumaan samana päivänä ja liikuntaa harrastettiin viidessätoista eri toimintapisteissä. Päivän suosio yllätti järjestäjät.

”Oli mukava huomata, miten monet vanhemmat tulivat myös paikalle, ottivat vapaata töistään ja viettivät koko päivän Oittaalla nuorensa kanssa. Lisäksi paikalle tuli muitakin vammaisten lasten ja nuorten perheitä”, Liisa Metsola kertoo.

Syksyllä on vielä luvassa retkipäivät Nuuksion maastossa. Tällöin opiskelijat keskittyvät luonnossa liikkumiseen ja esimerkiksi erilaisten sienten ja kasvien tunnistamiseen ja keräämiseen.

Liikuttiinhan ennenkin

Liisa Metsola kertoo, että Linkki liikuntaan -hanke on auttanut ammattiopistoa näkemään liikunnan mahdollisuuksia laajemmin kuin ennen.

”Toki liikuntaa on opetettu aiemminkin, mutta uudet virikkeet olivat tarpeen. Jatkossa aiomme jatkaa vuodenaikaan liittyvien liikuntateemapäivien pitämistä osana normaalia toimintaa. Huomasimme, että tämä on esimerkki hyvästä ja aidosti osallistavasta hankkeesta”, Liisa Metsola sanoo.


Ammattiopiston fysioterapeutit Pekka Sorjonen ja Erwin Borreman vastasivat käytännön järjestelyistä ja tartuttivat intoa muihinkin.

”He muistuttivat meille muillekin, että kaikki on mahdollista”, Liisa Metsola tunnustaa.

Keskuspuiston ammattiopiston omistaa ORTON-Invalidisäätiö. Hankkeen pääyhteistyökumppanit ovat eri vammaisjärjestöjen muodostama Soveli-ry sekä Jaatinen ry. Lisäksi yhteistyötä on tehty Suomen Ladun, Suunnistusliiton ja Suomen Kehitysvammaisten liikunnan ja urheilun (SKLU) kanssa.

Teksti: Arja Liinamaa Kuvat: Liisa Metsola

Lähde: SLU, Liikunnan ja Urheilun Maailma, 13/04, Arja Liinamaa, http://www.slu.fi/