SUH juhlii erityisuintia

14.9.2004

Harrasteuinnin projekti on käynnistynyt Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on kouluttanut erityisuinninohjaajia jo kaksikymmentä vuotta. Juhlavuonna SUH käynnisti kolmivuotisen harrasteuinnin kehittämisprojektin, jossa luodaan edellytyksiä erityistukea tarvitsevien henkilöiden säännölliselle uinnin harrastamiselle.

Projektia on valmisteltu vammaisurheilujärjestöjen aloitteesta usean vuoden ajan. SUH:n kouluttamat erityisuimaopettajat ja –avustajat ovat tuoneet alkeisuimataidon jo monien ulottuville. Se, että osaa uinnin alkeet ja pysyy auttavasti pinnalla, ei kuitenkaan kaikille riitä. Uinnista kiinnostuneet vammaiset henkilöt eivät löydä osaavaa jatko-ohjausta tai itselleen soveltuvaa ryhmää. Luonteva harrastuspaikka voi löytyä esimerkiksi paikkakunnan uimaseurasta, jos seurassa on valmiuksia ottaa vastaan erityistukea tarvitsevia uimareita.

Harrasteuintiprojekti pyrkii poistamaan tiedollisia, taidollisia ja rakenteisiin liittyviä uinnin harrastamisen esteitä niin, että erityisryhmiin lukeutuvilla henkilöillä on mahdollisuus harrastaa uintia säännöllisesti omassa lähiympäristössään. Tavoitteena on, että uimarit saisivat asiantuntevaa opetusta haluamallaan tavalla elämänsä eri vaiheissa, halutessaan vaikka kilpauintiin saakka. Projektissa luodaan yhteyshenkilöverkosto ja koordinoidaan koulutusta sekä ohjausta esim. paikallisille uimaseuroille, jotta heidän valmiutensa lisääntyisivät ottamaan erityistarpeita olevia uimareita mukaan seuran toimintaan.

Erityisuinnin tekniikkakurssi

Kurssi on kehitetty harrasteuintiryhmiä ohjaavien tarpeisiin. Pilottikurssi oli Kuortaneen urheiluopistolla 2004, Suomen Invalidien urheiluliiton( SIU) perinteisen Loiskutellen uintileirin yhteydessä. Leiri on tarkoitettu liikunta-, aisti-, näkö- tai kehitysvammaisille nuorille, jotka haluavat oppia uinnin tekniikkaa ja osaavat jo uida itsenäisesti. Erityisuinnin tekniikkakurssi on suunnattu uinnin valmentajille ja vaihtoehtoisesti SUH:n erityisuimaopettajakurssin käyneille. Kurssilla perehdytään eri tavoin vammaisten uimareiden uintitekniikan ohjaukseen. SUH pitää erityisuinnin tekniikkakurssin jatkossakin vuosittaisen Loiskutellen uintileirin yhteydessä. Ensi vuonna kurssin ajankohta on 16.-18.6.2005 Kuortaneen urheiluopistolla.

Juhlavuonna 2004 on julkaistu kaksi uutta kirjaa

Taitavaksi vedessä - soveltavaa uinnin opetusta erityistukea tarvitseville uimareille – Systemaattinen eteneminen ja avustaminen sisältää käytännönläheisiä vinkkejä erityistukea tarvitsevien uimareiden alkeiden opettamisesta ja avustamisesta.

Soveltavan uintitekniikan opas sisältää uintitekniikoiden sovellusohjeiden lisäksi perusteet vammatietoudesta ja se on suunnattu uinnin valmentajille ja muille uinnin ohjaajille.

SUH:n erityisuinnin 20-vuotisjuhla

SUH juhlii erityisuintia yhdessä yhteistyökumppaneiden ja erityisuintia järjestävien tahojen kanssa lauantaina 20.11.2004 Viola-kodissa Tampereella.

Harrasteuintiprojektia toteuttavat SUH:n kanssa yhteistyössä: Näkövammaisten Keskusliitto (NKL), Suomen Invalidien Urheiluliitto (SIU), Suomen Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu (SKLU) ja Suomen Uimaliitto (SUiL).

Lisäksi mukana ovat Liikuntatieteellinen Seura (LTS), Foklhälsan ja Soveltava liikunta,SoveLi ry. Projektin rahoittavat Opetusministeriö ja Sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisätietoja: Maarit Nevalainen, harrasteuinnin projektikoordinaattori

Puh. 040 514 0595, s-posti:

maarit.nevalainen@suh.fiLisätietoja: /