Uusi kansanterveys-, potilas- ja liikuntaliitto on syntynyt !

14.5.2004

Suomen Osteoporoosiliitto on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, jonka tarkoituksena on osteoporoosin ja osteoporoottisten luunmurtumien ehkäiseminen, luuston terveyden ja terveellisten elintapojen sekä osteoporoosia sairastavien tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen edistäminen, linjaa liiton uusi puheenjohtaja, LT, liikuntalääke-tieteen erikoislääkäri Vesa Lepola. Lepola työskentelee Töölön sairaalassa Helsingissä, jossa hän on erikoistumassa ortopediaan.

- Koko väestön sekä terveydenhuollon ammattilaisten  luusto- ja osteoporoositietoisuuden ja  tiedon lisääminen on tärkeätä. Luuston hyvinvointiin on kiinnitettävä huomiota jo lapsuudessa ja siihen on erinomainen mahdollisuus esimerkiksi   koulussa osana terveystiedon opetusta. Myös osteoporoosin varhainen tunnistaminen ja murtumien ehkäiseminen ovat liiton keskeisiä haasteita, puheenjohtaja Lepola toteaa.

 Euroopan yhteisössä on hiljattain valmistunut osteoporoosin toimenpideohjelma, jonka linjauksiin vastaaminen sisältyy vastaperustetun Suomen Osteoporoosiliiton tavoitteisiin.

 Tietoa musiikin siivittämänä

Vaikka  luustonhuollosta ja osteoporoosista on saatavana runsaasti tietoa, on tärkeätä kohdata monenlaista yleisöä. Siksi Suomen Osteoporoosiliitto käynnistää konserttisarjan, jonka  yhteydessä on  mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaaluuston kunnon ylläpitämiseksi ja osteoporoosin hoitamiseksi, toiminnanjohtaja Maria Valkama sanoo.

Ennen konserttia ja konsertin väliajalla konserttiyleisö voi keskustella asiantuntijoiden kanssa, pohtia  luuston kuntoa riskitestin avulla sekä kerätä neuvontapisteistä luusto- ja osteoporoositietoutta.

Konserttisarjan aloitus on sijoitettu äitienpäivään kunnianosoituksena ja huolenpitona äideille, sillä äitien merkitys  luustotietouden vaalimisessa on merkittävä.

Koska osteoporoosi on etenkin naisten sairaus, Suomen Osteoporoosiliitto haluaaerityisesti nyt tulevana äitienpäivänä  yhteistyökumppaneineen muistuttaa, että terveillä elintavoilla, monipuolisella ravinnolla ja riittävällä liikunnalla on suuri merkitys luuston lujuuteen.  Osteoporoosin varhainen toteaminen  ja  riittävän ajoissa aloitettu lääkehoito ja kuntoutus voivat myös suojella kivuliailta murtumilta ja  näin lisätä  toimintakykyä ja elämänlaatua.

Helsingin ylipormestari Eva-Riitta Siitonen  on Ritarihuoneella 9.5. kello 15 alkavan konsertin suojelija ja tuo kaupungin tervehdyksen äitienpäiväjuhlaan.

Suomen Osteoporoosiliiton Äitienpäiväkonsertin nimenä on Lauluviihteen helmiä ja siinä esiintyvät sopraano Mari Palo ja tenori Jyrki Anttila säestäjinään Seppo ja Janne Hovi. Konsertin juontaa Maria Valkama.