Special Olympics -talvikisajoukkue lähtee valloittamaan alppeja maaliskuussa

8.2.2017

Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma vuonna 2017 on Special Olympics -talvimaailmankisat Itävallassa 14.–25. maaliskuuta. Kisoihin osallistuu noin 2 700 urheilijaa 107 maasta. Suomesta kisoihin osallistuu 34 urheilijan joukkue.

Suomalaisurheilijoita on talvikisoihin lähtenyt vuoden 1993 kisoista lähtien ja tämä on suurin talvikisajoukkue Special Olympics Finlandin historiassa.

Suomalaisurheilijoita osallistuu kisoissa kuuteen lajiin: alppihiihtoon, lumilautailuun, maastohiihtoon, lumikenkäilyyn, taitoluisteluun ja salibandyyn, joka on ensimmäistä kertaa virallisena lajina mukana kisaohjelmassa. Alppihiihto ja lumilautailu kisataan Schladmingissa, maastohiihto ja lumikenkäily Ramsaussa sekä taitoluistelu ja salibandy Grazissa.

Nurmijärveläinen lumilautailija Janne Matilainen pääsi jo tammikuussa 2016 tutustumaan Schladmingin rinteisiin, kun hän osallistui ainoana suomalaisena lumilajien edustajana maailmankisojen esikisoihin. Esikisoissa oli mukana myös Suomen salibandyjoukkue.

– Tosi jees oli. Pitkiä rinteitä, loivia ja jyrkkiä käännöksiä. Vauhtia riitti, Matilainen totesi.

Matilainen on Suomen joukkueen ainoa lumilautailija, mutta kisareissu sujuu tiiviisti yhdessä kahdeksan laskijan alppihiihtoporukan kanssa. Matilainen, 34, kuuluu ryhmän kokeneimpaan kalustoon yhdessä Sanna Sepposen ja Jesse Honkosen kanssa ja tarjoaa mielellään kokemustaan joukkueen ensikertalaisten käyttöön.

– Rohkeasti vain rinteeseen. Pelkääjästä ei ikinä tule laskijaa. Tärkeintä on osallistuminen, ja kun lungisti ottaa, niin kaikki menee hyvin, Matilainen neuvoi.

Lumilautailuvalmentajana kisoissa on mukana Paula Vuolle, alppihiihtovalmentajina puolestaan kolmikko Janne Piitulainen, Virpi Mikkola, Miika Laitinen.

– He ovat rentoja ja muutenkin mukavia valmentajia. Joskus saattavat ihan aiheestakin sanoa, jos keskittyy autojen katseluun, kun pitäisi keskittyä treenaamiseen, Matilainen sanoi.

Suomen joukkue kokoontuu viimeiselle valmistautumisleirille Liikuntakeskus Pajulahteen Lahden Nastolaan 11.–12. helmikuuta. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita vierailemaan leirille lauantaina 11.2. Muu joukkue on koko päivän Pajulahdessa, mutta alppihiihtäjät viettävät suurimman osan päivästä Messilässä.

Lisätiedot Special Olympics -toiminnasta: www.specialolympics.fi

Talvimaailmankisojen kisasivut: www.austria2017.org