Jooga auttaa alaselkäkipuihin – vaikutus tosin vähäinen

6.2.2017

Pitkittyneet alaselkäkivut saattavat helpottua myös joogan avulla, tuore tutkimuskatsaus osoittaa. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta silti tervetullut.

Alaselkäkipujen hoito on viime aikoina joutunut kyseenalaiseksi uusien tutkimustulosten osoitettua yleisimmät kipulääkkeet todennäköisesti tehottomiksi alaselkäkipupotilailla. Tulehduskipulääkkeet ovat yleisin hoito alaselkäkipuihin.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tekemään katsaukseen, jossa käytiin läpi 12 satunnaistetun tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin oli osallistunut hieman yli tuhat 34–48-vuotiasta alaselkäkipuista.

Analyysin perusteella ryhmässä joogaopettajan johdolla tehdyt alaselkäpotilaille räätälöidyt joogaharjoitukset parantavat selän toimintakykyä ja lievittävät kipuja, mutta vaikutus ei ole kovin suuri. Se havaitaan verrattuna alaselkäpotilaisiin, jotka eivät harrasta selkää kuntouttavaa liikuntaa.

Suomalaisista noin 35–40 prosenttia kärsii selkäkivuista. Yleisiä selkäkipujen aiheuttajia ovat raskas työ ja mahdollisesti mm. lihavuus ja istumatyö. Alle kuusi viikkoa kestäviä alaselkäkipuja hoidetaan pääasiassa tulehduskipulääkkeillä. Potilaita kannustetaan pysymään liikkeellä, välttämään vuodelepoa ja jatkamaan normaalia elämää kipujen sallimissa rajoissa. Yleensä lyhyt sairausloma riittää.

Uutispalvelu Duodecim

(Cochrane Database of Systematic Reviews 2013;DOI:10.1002/14651858)

http://dx.doi.org/10.1002/14651858