"Terveellisen elämän aloittamista ei kannata lykätä" – ihmepilleriä muistisairauksiin ei ole luvassa

11.7.2016

Dementiatutkijan mukaan terveiden elintapojen avulla muistisairauden alkamista voidaan lykätä jopa vuosia. Muistisairauksia sairastavien määrä on kasvussa väestön ikääntyessä.

 

YLEn verkkouutisen mukaan muistisairauksia on pidetty korkean iän ja geenien sanelemina sairauksina, joihin on vaikea itse vaikuttaa.

Uusimman tutkimustiedon mukaan tilanne on kuitenkin valoisampi. Muistisairauksiin ei välttämättä ajauduta vääjäämättömästi, vaan tautia voidaan ennaltaehkäistä. Konstit ovat tuttuja, sanoo dementiatutkija Miia Kivipelto.

– Riittävä liikunta, terveellinen ruokavalio, aivojumppa ja sosiaalinen kanssakäyminen tekevät hyvää muistille. Myös sydän- ja verisuonitautien riskien seuranta on tärkeää.

Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa työskentelevä, kansainvälisesti arvostettu professori Kivipelto johti viime vuonna julkaistua suomalaistutkimusta, jossa osoitettiin ensi kertaa, että muistihäiriöitä voidaan ehkäistä hallitsemalla riskitekijöitä. 

Tutkimus on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti, muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja Singaporessa.

Aivot kunnossa mahdollisimman kauan

Terveellisen elämän aloittamista ei kannata lykätä, muistuttaa Kivipelto.

– Sanon yleensä, että ennaltaehkäisyn aloittaminen ei ole koskaan liian varhaista. Mutta pienetkin askeleet riittävät.

Riskitekijöitä hallitsemalla taudin vaara pienentyy tai sen alkamista pystytään lykkäämään tuonnemmaksi. Kivipellon mukaan vaikutukset ovat suuret, jos tautia saadaan myöhästettyä.

– Yksilön kannalta on tietenkin parempi, kun oireeton aika on pitkä. Kaikki varmasti haluavat vanhentua niin, että aivot ovat hyvässä kunnossa mahdollisimman kauan.

– Mutta on se tärkeää myös yhteiskunnalle. On arvioitu, että jos taudin alkua voitaisiin lykätä viitisen vuotta, tautimäärät puolittuisivat vuoteen 2050 mennessä. Tästä tulee merkittävä säästö, sillä muistisairaus on yksi kalliimmista sairauksista, toteaa Kivipelto.