Lähes sata suomalaisurheilijaa Vantaan elinsiirron saaneiden EM-kilpailuihin

19.5.2016

Elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään 10.–17. heinäkuuta 2016 Vantaalla. EM-kilpailut ovat 14 lajin monilajikilpailut, joihin saapuu kilpailijoita 24 Euroopan maasta. Kaikkiaan urheilijoita on mukana noin 550. Isäntämaa asettaa kilpailuihin suurimman, peräti 92 urheilijan joukkueen.

Kilpailujen lajikirjoon kuuluvat mm. yleisurheilu, keilailu, pyöräily, uinti, lentopallo ja golf. Suurin osa kilpailutapahtumista käydään Myyrmäen ja Tikkurilan urheilupuistoissa, mutta esimerkiksi golfia pelataan Talmassa ja keilailukilpailut käydään Flamingossa.

EM-kilpailukokonaisuus pitää itse asiassa sisällään kahden eri kansainvälisen järjestön EM-kilpailut, eli sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailut sekä elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailut. Vantaalla kisat järjestetään ensimmäistä kertaa samassa paikassa ja samaan aikaan, mutta kuitenkin edelleen erillisinä kilpailuina.

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailuissa on mukana 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen haltijan Tuija Helanderin kaltaisia entisiä kovankin tason aktiiviurheilijoita, mutta myös osallistujia, joiden elinsiirrosta on suhteellisen vähän aikaa ja tärkein tavoite kisoissa on päästä osallistumaan ja tapaamaan vertaisiaan. Mitalit ovat tärkeitä, mutta isossa mittakaavassa kilpailujen tehtävänä on myös tuoda elinsiirtoasiaa parrasvaloihin.

– Elinsiirron saaneiden EM-kilpailut on konkreettinen esimerkki elinsiirtojen tuloksista. Ihmiset, joista suurin osa oli aiemmin kuolemansairaita, tekevät nyt hienoja urheilusuorituksia, tiivistää EM-kilpailujen pääsihteeri Teemu Lakkasuo.

EM-kilpailujen yhteydessä järjestetään myös eurooppalainen Elinsiirtoliikunnan viikko, jonka järjestämiseen Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU sai Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -tukea. Tapahtumaviikkoon kuuluvat kansainväliset elinsiirtoliikunnan työpajat ja symposio, elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiri sekä ympäri pääkaupunkiseutua järjestettäviä Sporttitori-yleisötapahtumia, joissa on luvassa lajikokeiluja, urheilijavieraita, musiikkiesiintyjiä sekä asiaa elinsiirroista Sano KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan puitteissa.

EM-kilpailujen lajit: yleisurheilu, uinti, golf, tennis, sulkapallo, pöytätennis, pyöräily, lentopallo, petanque, katujuoksu, keilailu, darts, virtual triathlon ja salibandy.