Boccian PM-kisat viikonvaihteessa

11.5.2016

Suomi isännöi 12 vuoden tauon jälkeen boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja 13.–15. toukokuuta Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa. PM-kilpailut on ainoa kansainvälinen koitos, johon myös lievempivammaiset pelaajat voivat osallistua.

PM-kilpailut järjestetään kahden vuoden välein vuoron perään jokaisessa Pohjoismaassa sekä Färsaarilla, ja kisainstituutio on hyvin arvostettu osallistujien keskuudessa. Paralympia-, MM- ja EM-tasolla boccia on ainoastaan vaikeavammaisten henkilöiden laji. PM-kilpailut on ainoa kansainvälinen koitos, johon myös lievempivammaiset pelaajat voivat osallistua.

Pajulahti-hallissa pelattavissa PM-kilpailuissa mitaleista mitellään kuudessa eri vammaluokassa. Lauantaina 14.5. käydään henkilökohtaisten sarjojen kilpailut ja sunnuntaina 15.5. joukkuekilpailut joko kolmi- tai kaksihenkisin joukkuein luokasta riippuen.

Suomi sai asettaa kilpailuihin isäntämaana normaalia isomman joukkueen. Suomen joukkueessa on 20 pelaajaa, kun kaikkiaan pelaajia osallistuu kilpailuihin 69.

Mänttäläinen Onerva Uuttera osallistuu pelaajana toisiin PM-kilpailuihinsa, sitä ennen hän on ollut kisoissa mukana toimitsijana ja avustajana. Muistot kahden vuoden takaisista Ruotsin kilpailuista saavat neljännesvuosisadan bocciaa pelanneen Uutteran yhä hyvälle tuulelle.

Uuttera pääsi 3-luokan alkulohkostaan jatkoon parhaana lohkokolmosena ja eteni sen jälkeen voitto voitolta aina finaaliin saakka. Finaalissa Ruotsin Peter Hüglow voitti Uutteran näytöstyyliin, mutta kehaisi kisan jälkeen Uutteran olleen kisan musta hevonen.

– Se oli mielestäni kauniisti sanottu, Uuttera toteaa.

Hüglow puolustaa Pajulahdessa kahden vuoden takaista 3-luokan PM-titteliään, mutta Uuttera ei häntä haasta, sillä tammikuussa hänet luokiteltiin yllättäen 4-luokkaan, eli lievempivammaisten pelaajien luokkaan.

Uuttera vammautui nuorempana jäätyään puun alle. Hänen vasen nilkkansa on jäykistetty hermovaurion vuoksi ja vasemmassa jalassa on muutakin vauriota, mikä aiheuttaa hänelle horjahtamisen heittovaiheessa.

– Kummasti olen ilmeisesti vuosien varrella tervehtynyt. Aikaisemmin tuo horjahtaminen riitti 3-luokkaan, mutta nyt vain neloseen, Uuttera ihmettelee.

Uuttera tuli mukaan Mäntän Seudun Invalidien toimintaan vuonna 1990 ja nopeasti boccia vei mukanaan.

– Boccia oli Mäntässä se laji, Uuttera alleviivaa.

Suosittua boccia on edelleen niin Mänttä-Vilppulassa kuin monessa muussakin Suomen kunnassa invalidi- ja eläkeläisyhdistysten keskuudessa. Uusia nuoria harrastajia ei kuitenkaan tule mukaan erityisen tiuhaan.

– Aikaisemmin oli joka puolella Suomea yli sata osallistujaa kisassa kuin kisassa. Nyt yli sadan päästään yleensä vain Pohjanmaalla pelattavissa kisoissa. Sama ilmiö on invalidiyhdistyksissä yleisemminkin. Kun tulin mukaan toimintaan, Mäntän Seudun Invalideissa oli 200 jäsentä, nyt enää 70, Uuttera sanoo.

Lue kisoista tästä linkistä.