Ajankohtaista

Tule ammentamaan vinkkejä ja ideoita yhdistyksen liikuntatoimintaan! SoveLin Liikkeelle-koulutukset on suunnattu paikallisyhdistysten liikuntavastaaville ja vertaisohjaajille. Koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea ja ne ovat edullisimpia SoveLin ja VAUn jäsenyhdistyksille.
Liikunta voi ehkäistä sydämen vajaatoimintaa riippumatta siitä, minkä painoinen ihminen on. Havainto on tervetullut, sillä vaikka lihavuuden on tiedetty altistavan sydämen vajaatoiminnalle, liikunnan ehkäisytehosta ei ole ollut varmuutta.
Liikunnalliset ihmiset sairastuvat suolistosyöpiin muita harvemmin, mutta liikunta näyttäisi auttavan myös sairastumisen jälkeen. Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa, että aktiivisesti liikkuvat suolistosyöpäpotilaat elävät pitempään kuin liikuntaa vierastavat.
Aktiivinen ja liikunnallinen elämä voi auttaa yli 65-vuotiaita välttymään munuaisten toiminnan huonontumiselta, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Havainto on tervetullut, sillä ehkä jopa kolmannes yli 70-vuotiaista sairastaa munuaistautia, joka on usein kohtalokas.
Soveli-lehdessä kerrotaan paikallisyhdistysten liikuntatoimintaa tukevista rahoituskanavista, kuten seuratuesta ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman hanketuista. Vaikka tuet ovat usein pieniä, niillä on suuri merkitys pitkäaikaissairaille ja vammaisille liikkujille.
SoveLin mielestä liikuntalain ja -asetuksen muuttaminen vaatii lisävalmistelua. Vammais- ja kansanterveysjärjestöjen liikuntatoiminta ja sen kehittyminen on turvattava myös uudessa laissa.
Tulle Törmä kertoo jutussa sekä kokemuksiaan liikuntavastaavan alkutaipaleelta että SoveLin Liikkeelle-koulutuksesta. Lähes ensityönään kerho laati avustajakorttianomuksen jäsenistönsä uintiharrastuksen helpottamiseksi. Hyvin perusteltu anomus kelpaa muillekin malliksi.
Lapsuudessa aloitettu liikuntaharrastus voi brittitutkijoiden mukaan ehkäistä rasvan kertymistä ja siten ehkäistä lihavuutta. Liikunnan hyödyt näkyvät jo muutamassa vuodessa, British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.
SoveLin viime vuosien tärkeä hanke, Virveli – virtaa verkostoihin liikunnasta, on päättynyt. Virvelin kokemuksista on julkaistu esite, johon on koottu vahvoja näyttöjä muun muassa sektorirajat ylittävän yhteistyön merkityksestä.
Opetusministeriön liikuntalakiehdotus keikuttaa valtionapua saavien vammais- ja kansanterveysjärjestöjen asemaa liikunnan toimijoina. Useat toimijat ovat kyseenalaistaneet lakiehdotuksen.
RSS