Ajankohtaista

Portaiden kävely, puutarhatyöt ja muu arkinen hyötyliikunta voivat lievittää fibromyalgiaa sairastavien särkyjä, yhdysvaltalaistutkimuksesta ilmenee.
Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry:n puheenjohtaja Timo Laitinen puhui 24.3.2010 Säätytalolla Liikkuva koulu -hankkeen seminaarissa. Laitinen kiitti valtioneuvostoa siitä, että vuosi sitten pidetyssä hallituksen ”puolivälin riihessä” tehtiin arvovalinta hankkeen perustamiseksi.
Erityisliikunnan jaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Susanna Huovisen (sd.) mielestä urheiluseurat voisivat ottaa oppia kansanterveysjärjestöjen tavasta kohdata ihmisiä. Myös kaikille avointa seuratoimintaa kannattaa hänen mielestään vahvistaa.
Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry julkaisee internetissä olohuonetestit, joilla voi arvioida kuntoa helposti kotikonstein ja saada sytykkeitä monipuoliseen liikuntaan.
Liikuntaharrastukset voivat vähentää pitkäaikaissairaiden ahdistusta ja huolia ja siten auttaa elämään sairauden ja sen rajoitteiden kanssa. Liikunta on aiemminkin yhdistetty mielialan paranemiseen. Muun muassa sen vaikutuksia masennukseen on tutkittu runsaasti.
Sydänpotilaiden todellakin kannattaisi noudattaa lääkärin ohjeita. Ainakin tulisi lopettaa tupakointi, syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän, jos haluaa pienentää uuden sydänkohtauksen tai aivohalvauksen vaaraa. Myös taudista johtuvat kuolemat vähenevät niin, käy ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Myös vaikeasti vammaiset ihmiset pääsevät jäälle ja talvisiin rinteisiin. Tarvitaan vain oikeanlainen toimintaväline, reippaalla asenteella varustettu avustaja ja tarpeeksi lämpimiä tamineita päälle.
Invalidiliitto kampanjoi tammi–maaliskuussa turvallisemman liukkailla liikkumisen puolesta teemalla ’Talvisia jännitysnäytelmiä’. Kampanjan yhteistyökumppanina on Suomen Judoliitto.
Juoksumattoharjoittelu voi lievittää Parkinsonin tautiin kuuluvia liikkumisvaikeuksia turvallisesti ja tehokkaasti, Cochrane-verkoston tutkijat raportoivat.
Kuntien erityisliikuntapalvelujen taso vaihtelee. Vammaiset, pitkäaikaissairaat ja iäkkäät ovat edelleen osin liikuntakulttuurin marginaalissa, arvioi projektipäällikkö Toni Piispanen Erityisliikuntaa kuntiin -projektista.
RSS