Ajankohtaista

Myös vaikeasti vammaiset ihmiset pääsevät jäälle ja talvisiin rinteisiin. Tarvitaan vain oikeanlainen toimintaväline, reippaalla asenteella varustettu avustaja ja tarpeeksi lämpimiä tamineita päälle.
Invalidiliitto kampanjoi tammi–maaliskuussa turvallisemman liukkailla liikkumisen puolesta teemalla ’Talvisia jännitysnäytelmiä’. Kampanjan yhteistyökumppanina on Suomen Judoliitto.
Juoksumattoharjoittelu voi lievittää Parkinsonin tautiin kuuluvia liikkumisvaikeuksia turvallisesti ja tehokkaasti, Cochrane-verkoston tutkijat raportoivat.
Kuntien erityisliikuntapalvelujen taso vaihtelee. Vammaiset, pitkäaikaissairaat ja iäkkäät ovat edelleen osin liikuntakulttuurin marginaalissa, arvioi projektipäällikkö Toni Piispanen Erityisliikuntaa kuntiin -projektista.
Tule ammentamaan vinkkejä ja ideoita yhdistyksen liikuntatoimintaan! SoveLin Liikkeelle-koulutukset on suunnattu paikallisyhdistysten liikuntavastaaville ja vertaisohjaajille. Koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea ja ne ovat edullisimpia SoveLin ja VAUn jäsenyhdistyksille.
Liikunta voi ehkäistä sydämen vajaatoimintaa riippumatta siitä, minkä painoinen ihminen on. Havainto on tervetullut, sillä vaikka lihavuuden on tiedetty altistavan sydämen vajaatoiminnalle, liikunnan ehkäisytehosta ei ole ollut varmuutta.
Liikunnalliset ihmiset sairastuvat suolistosyöpiin muita harvemmin, mutta liikunta näyttäisi auttavan myös sairastumisen jälkeen. Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa, että aktiivisesti liikkuvat suolistosyöpäpotilaat elävät pitempään kuin liikuntaa vierastavat.
Aktiivinen ja liikunnallinen elämä voi auttaa yli 65-vuotiaita välttymään munuaisten toiminnan huonontumiselta, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Havainto on tervetullut, sillä ehkä jopa kolmannes yli 70-vuotiaista sairastaa munuaistautia, joka on usein kohtalokas.
Soveli-lehdessä kerrotaan paikallisyhdistysten liikuntatoimintaa tukevista rahoituskanavista, kuten seuratuesta ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman hanketuista. Vaikka tuet ovat usein pieniä, niillä on suuri merkitys pitkäaikaissairaille ja vammaisille liikkujille.
SoveLin mielestä liikuntalain ja -asetuksen muuttaminen vaatii lisävalmistelua. Vammais- ja kansanterveysjärjestöjen liikuntatoiminta ja sen kehittyminen on turvattava myös uudessa laissa.
RSS