Ajankohtaista

Yli yhdeksän tunnin yöunia nukkuvat ylipainoiset sairastuvat aikuistyypin diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 7-8,5 tuntia nukkuvat, suomalaistutkimus osoittaa. Pitkiin uniin liittyvä lisäriski kuitenkin katoaa dieetin, liikunnan ja laihtumisen myötä.
Lihasten kunto voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan paljastaa ketkä kahdeksankymppiset todennäköisesti sairastuvat Alzheimerin tautiin. Hyvä lihaskunto näyttäisi dementia lisäksi lykkäävän myös lievempää muistin ja mielentoimintojen heikkenemistä.
Diabetekselle erityisen alttiit ylipainoiset aikuiset voivat estää tai ainakin lykätä sairastumistaan, jos ovat valmiita muuttamaan ruokavaliotaan ja aloittamaan säännöllisen liikunnan. Myös diabeteslääkitys viivyttää sairauden puhkeamista, mutta selvästi vähemmän kuin elämäntapojen muuttaminen. Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Pahoja käteen säteileviä kipuja aiheuttava niskan hermojuurisairaus lievenee niskatuen, levon ja fysioterapian avulla. Hollantilaistutkimuksen perusteella ne nopeuttavat kipujen helpottumista.
Lihasvoiman ja kestävyyden kasvattaminen lievittävät nivelreumaa sairastavien oireita, tuore Cochrane-katsaustutkimus osoittaa. Tutkijat suosittavat erityisesti vesiliikuntaa, esimerkiksi vesijuoksua tai vesijumppaa.
Kaksi SoveLin jäsenjärjestöä, Heli ja Reumaliitto, kampanjoivat parhaillaan liikunnan edistämiseksi. Hengitysliitto kannustaa viemään keuhkoja pihalle ja Reumaliitossa valmistaudutaan sauvakävelyn maailmanennätyksen tekoon.
Viikoittainen liikunta saattaa ehkäistä verenpaineen kohoamista niinkin nuorilla kuin 12-17-vuotiailla, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Sen mukaan nuorten verenpaine alkaa kohota, jos he vähentävät liikuntaa. Vaikutus on vähäinen, mutta vuosien varrella kasautuessa se voi hyvinkin näkyä nuorten terveydessä.
Liikuntalaista on annettu uudistusesitys, joka läpi mennessään vaikuttaisi valtionavustusten jakamiseen. Kansanterveysjärjestöjen terveysliikunnan osaaminen nähdään Suomen vahvuutena.
Ensi toukokuussa 5.-6.5.2010 Jyväskylässä järjestetään seitsemännet valtakunnalliset Erityisliikunnan Päivät. Päiviä järjestään vain neljän vuoden välein, joten tapahtuma kannattaa merkitä kalenteriin jo nyt.
Laihduttaminen dieetin tai liikunnan avulla saattaa pitää ylipainoisten munuaistaudin kurissa, tuore katsaustutkimus osoittaa.
RSS