Ajankohtaista

Lapsuudessa aloitettu liikuntaharrastus voi brittitutkijoiden mukaan ehkäistä rasvan kertymistä ja siten ehkäistä lihavuutta. Liikunnan hyödyt näkyvät jo muutamassa vuodessa, British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.
SoveLin viime vuosien tärkeä hanke, Virveli – virtaa verkostoihin liikunnasta, on päättynyt. Virvelin kokemuksista on julkaistu esite, johon on koottu vahvoja näyttöjä muun muassa sektorirajat ylittävän yhteistyön merkityksestä.
Opetusministeriön liikuntalakiehdotus keikuttaa valtionapua saavien vammais- ja kansanterveysjärjestöjen asemaa liikunnan toimijoina. Useat toimijat ovat kyseenalaistaneet lakiehdotuksen.
Joulukuun alusta EU:ssa astuu voimaan Lissabonin sopimus, joka antaa urheilulle virallisen aseman ja toimivaltaa Euroopan unionissa. – Unionin on jatkossa on saatava esiin laaja-alainen näkemys liikunnasta, SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen sanoi järjestön syyskokouksessa Tampereella.
Iän myötä ihmisen kävely hidastuu, mikä voi lisätä mm. kaatuilua ja vammautumisia. Ranskalaistutkimuksen perusteella hidastumisesta voi myös päätellä ketkä ovat suurentuneessa vaarassa kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.
Tennis, uinti ja muut rankahkot liikuntaharrastukset auttavat iäkkäitä miehiä säästymään aivohalvauksilta. Naiset eivät välttämättä saa samaa hyötyä, Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus vihjaa.
Yli yhdeksän tunnin yöunia nukkuvat ylipainoiset sairastuvat aikuistyypin diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 7-8,5 tuntia nukkuvat, suomalaistutkimus osoittaa. Pitkiin uniin liittyvä lisäriski kuitenkin katoaa dieetin, liikunnan ja laihtumisen myötä.
Lihasten kunto voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan paljastaa ketkä kahdeksankymppiset todennäköisesti sairastuvat Alzheimerin tautiin. Hyvä lihaskunto näyttäisi dementia lisäksi lykkäävän myös lievempää muistin ja mielentoimintojen heikkenemistä.
Diabetekselle erityisen alttiit ylipainoiset aikuiset voivat estää tai ainakin lykätä sairastumistaan, jos ovat valmiita muuttamaan ruokavaliotaan ja aloittamaan säännöllisen liikunnan. Myös diabeteslääkitys viivyttää sairauden puhkeamista, mutta selvästi vähemmän kuin elämäntapojen muuttaminen. Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Pahoja käteen säteileviä kipuja aiheuttava niskan hermojuurisairaus lievenee niskatuen, levon ja fysioterapian avulla. Hollantilaistutkimuksen perusteella ne nopeuttavat kipujen helpottumista.
RSS