Ajankohtaista

Diabetekselle erityisen alttiit ylipainoiset aikuiset voivat estää tai ainakin lykätä sairastumistaan, jos ovat valmiita muuttamaan ruokavaliotaan ja aloittamaan säännöllisen liikunnan. Myös diabeteslääkitys viivyttää sairauden puhkeamista, mutta selvästi vähemmän kuin elämäntapojen muuttaminen. Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Pahoja käteen säteileviä kipuja aiheuttava niskan hermojuurisairaus lievenee niskatuen, levon ja fysioterapian avulla. Hollantilaistutkimuksen perusteella ne nopeuttavat kipujen helpottumista.
Lihasvoiman ja kestävyyden kasvattaminen lievittävät nivelreumaa sairastavien oireita, tuore Cochrane-katsaustutkimus osoittaa. Tutkijat suosittavat erityisesti vesiliikuntaa, esimerkiksi vesijuoksua tai vesijumppaa.
Kaksi SoveLin jäsenjärjestöä, Heli ja Reumaliitto, kampanjoivat parhaillaan liikunnan edistämiseksi. Hengitysliitto kannustaa viemään keuhkoja pihalle ja Reumaliitossa valmistaudutaan sauvakävelyn maailmanennätyksen tekoon.
Viikoittainen liikunta saattaa ehkäistä verenpaineen kohoamista niinkin nuorilla kuin 12-17-vuotiailla, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Sen mukaan nuorten verenpaine alkaa kohota, jos he vähentävät liikuntaa. Vaikutus on vähäinen, mutta vuosien varrella kasautuessa se voi hyvinkin näkyä nuorten terveydessä.
Liikuntalaista on annettu uudistusesitys, joka läpi mennessään vaikuttaisi valtionavustusten jakamiseen. Kansanterveysjärjestöjen terveysliikunnan osaaminen nähdään Suomen vahvuutena.
Ensi toukokuussa 5.-6.5.2010 Jyväskylässä järjestetään seitsemännet valtakunnalliset Erityisliikunnan Päivät. Päiviä järjestään vain neljän vuoden välein, joten tapahtuma kannattaa merkitä kalenteriin jo nyt.
Laihduttaminen dieetin tai liikunnan avulla saattaa pitää ylipainoisten munuaistaudin kurissa, tuore katsaustutkimus osoittaa.
Vammaisurheilujärjestöjen kaksi vuotta kestänyt yhdistymisprosessi saatiin päätökseen 17. syyskuuta 2009, kun Elinsiirtoväen Liikuntaliitto ELLI ry, Näkövammaisten Keskusliitto ry (NKL), Suomen Invalidien Urheiluliitto ry (SIU) sekä Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu ry (SKLU) perustivat uuden yhteisen järjestön: Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry.
Veren sokeripitoisuutta pienentävän insuliinin teho usein heikkenee iän myötä, mutta varsinaisen vanhentumisen sijaan vähäinen liikunta ja lihavuus saattavat selittää ilmiön. Jos yhdysvaltalaistutkijoiden havainto pitää paikkansa, iäkkäiden diabetekset selittyvät samoilla riskitekijöillä kuin nuorempien.
RSS