Ajankohtaista

Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry julkaisee internetissä olohuonetestit, joilla voi arvioida kuntoa helposti kotikonstein ja saada sytykkeitä monipuoliseen liikuntaan.
Liikuntaharrastukset voivat vähentää pitkäaikaissairaiden ahdistusta ja huolia ja siten auttaa elämään sairauden ja sen rajoitteiden kanssa. Liikunta on aiemminkin yhdistetty mielialan paranemiseen. Muun muassa sen vaikutuksia masennukseen on tutkittu runsaasti.
Sydänpotilaiden todellakin kannattaisi noudattaa lääkärin ohjeita. Ainakin tulisi lopettaa tupakointi, syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän, jos haluaa pienentää uuden sydänkohtauksen tai aivohalvauksen vaaraa. Myös taudista johtuvat kuolemat vähenevät niin, käy ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Myös vaikeasti vammaiset ihmiset pääsevät jäälle ja talvisiin rinteisiin. Tarvitaan vain oikeanlainen toimintaväline, reippaalla asenteella varustettu avustaja ja tarpeeksi lämpimiä tamineita päälle.
Invalidiliitto kampanjoi tammi–maaliskuussa turvallisemman liukkailla liikkumisen puolesta teemalla ’Talvisia jännitysnäytelmiä’. Kampanjan yhteistyökumppanina on Suomen Judoliitto.
Juoksumattoharjoittelu voi lievittää Parkinsonin tautiin kuuluvia liikkumisvaikeuksia turvallisesti ja tehokkaasti, Cochrane-verkoston tutkijat raportoivat.
Kuntien erityisliikuntapalvelujen taso vaihtelee. Vammaiset, pitkäaikaissairaat ja iäkkäät ovat edelleen osin liikuntakulttuurin marginaalissa, arvioi projektipäällikkö Toni Piispanen Erityisliikuntaa kuntiin -projektista.
Tule ammentamaan vinkkejä ja ideoita yhdistyksen liikuntatoimintaan! SoveLin Liikkeelle-koulutukset on suunnattu paikallisyhdistysten liikuntavastaaville ja vertaisohjaajille. Koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea ja ne ovat edullisimpia SoveLin ja VAUn jäsenyhdistyksille.
Liikunta voi ehkäistä sydämen vajaatoimintaa riippumatta siitä, minkä painoinen ihminen on. Havainto on tervetullut, sillä vaikka lihavuuden on tiedetty altistavan sydämen vajaatoiminnalle, liikunnan ehkäisytehosta ei ole ollut varmuutta.
Liikunnalliset ihmiset sairastuvat suolistosyöpiin muita harvemmin, mutta liikunta näyttäisi auttavan myös sairastumisen jälkeen. Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa, että aktiivisesti liikkuvat suolistosyöpäpotilaat elävät pitempään kuin liikuntaa vierastavat.
RSS