Ajankohtaista

SoveLin mielestä liikuntalain ja -asetuksen muuttaminen vaatii lisävalmistelua. Vammais- ja kansanterveysjärjestöjen liikuntatoiminta ja sen kehittyminen on turvattava myös uudessa laissa.
Tulle Törmä kertoo jutussa sekä kokemuksiaan liikuntavastaavan alkutaipaleelta että SoveLin Liikkeelle-koulutuksesta. Lähes ensityönään kerho laati avustajakorttianomuksen jäsenistönsä uintiharrastuksen helpottamiseksi. Hyvin perusteltu anomus kelpaa muillekin malliksi.
Lapsuudessa aloitettu liikuntaharrastus voi brittitutkijoiden mukaan ehkäistä rasvan kertymistä ja siten ehkäistä lihavuutta. Liikunnan hyödyt näkyvät jo muutamassa vuodessa, British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.
SoveLin viime vuosien tärkeä hanke, Virveli – virtaa verkostoihin liikunnasta, on päättynyt. Virvelin kokemuksista on julkaistu esite, johon on koottu vahvoja näyttöjä muun muassa sektorirajat ylittävän yhteistyön merkityksestä.
Opetusministeriön liikuntalakiehdotus keikuttaa valtionapua saavien vammais- ja kansanterveysjärjestöjen asemaa liikunnan toimijoina. Useat toimijat ovat kyseenalaistaneet lakiehdotuksen.
Joulukuun alusta EU:ssa astuu voimaan Lissabonin sopimus, joka antaa urheilulle virallisen aseman ja toimivaltaa Euroopan unionissa. – Unionin on jatkossa on saatava esiin laaja-alainen näkemys liikunnasta, SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen sanoi järjestön syyskokouksessa Tampereella.
Iän myötä ihmisen kävely hidastuu, mikä voi lisätä mm. kaatuilua ja vammautumisia. Ranskalaistutkimuksen perusteella hidastumisesta voi myös päätellä ketkä ovat suurentuneessa vaarassa kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.
Tennis, uinti ja muut rankahkot liikuntaharrastukset auttavat iäkkäitä miehiä säästymään aivohalvauksilta. Naiset eivät välttämättä saa samaa hyötyä, Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus vihjaa.
Yli yhdeksän tunnin yöunia nukkuvat ylipainoiset sairastuvat aikuistyypin diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 7-8,5 tuntia nukkuvat, suomalaistutkimus osoittaa. Pitkiin uniin liittyvä lisäriski kuitenkin katoaa dieetin, liikunnan ja laihtumisen myötä.
Lihasten kunto voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan paljastaa ketkä kahdeksankymppiset todennäköisesti sairastuvat Alzheimerin tautiin. Hyvä lihaskunto näyttäisi dementia lisäksi lykkäävän myös lievempää muistin ja mielentoimintojen heikkenemistä.
RSS